Većini je poznato da najsočniji zalogaji dolaze iz zemljanog posuđa, ali malo ih je koji znaju da zbog ovakve teletine ne moraju ići u restorane ili ložiti vatru. Poželjno je imati zemljanu posudu s poklopcem koja može stati u rernu, a ako nemate možete se poslužiti i s običnom, dubljom tepsijom s poklopcem.
Sastojci potrebni za pripremu
- 1,5 kg teletine
- 5 većih krompira;
- 3 srednje glavice crvenog luka;
- 2 glavice bijelog luka; 2 srednje mrkve
- 2-3 kašike ulja
- svjež ili suhi ruzmarin;
- so po ukusu;
- biber po ukusu;
- 3 lista lovora;
- 2 dl vode;
Teletinu dobro operite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Nakon toga isjecite je na krupnije komade i dobro utrljajte sol, biber i ruzmarin. Tako začinjeno meso odložite u frižider na pola sata.
Hladanu zemljanu posudu namažite tankim slojem ulja. Kada ste je zamastili na dno poredajte teletinu.
Krompir ogulite i isjecite na krupnije komade, očistite mrkvu i po želji je isjeckajte krupnije ili sitnije. Sa krompirom i mrkvom prekrijte skroz meso. Na ovaj način ćete teletinu zaštititi od sušenja. Oljuštite crveni luk i cijele glavice iskoristite za prekrivanje teletine. Bijeli luk ogulite i režnjeve poredajte po cijeloj posudi.
Ostatak ulja iskoristite za mazanje krompira, a zatim preko njega dodajte začine. Vodu nalijte u posudu trudeći se da ne sperete začine sa krompira.
Poklopite posudu i ubacite je u hladnu rernu. Temperaturu podesite na 200 stepeni, a podsjetnik navijte na 2 sata. Ukoliko imate vremena možete smanjiti temperaturu na 150 stepeni i produžiti vrijeme pečenja, sigurno ćete poboljšati ukus teletine i povrća.
Ubrzo kada zemljano posuđe krene da se zagrijava i lagano prenosi toplotu na hranu osjetit ćete opojne mirise koji će vas i vaše ukućane natjerati da sa nestrpljenjem iščekujete kraj pečenja teletine.
Nakon dv a sata izvadite posudu iz rerne i premjestite svu teletinu sa dna posude na povrće, izbacite višak tečnosti, vratite posudu u rernu i pecite još pola sata. Teletina koja je praktično skuvana u sopstvenim i sokovima povrća sada će dobiti rumenu boju koja će vas još više mamiti, a povrće će upiti sve ukuse koji su se skupili na dnu sača i predstavljaće odličan prilog uz meso.