Pileća prsa s ne tako uobičajenim dodatkom: Donosimo prijedlog za današnji iftar
Tikve su ukusno šarene i imaju prilično malo ugljikohidrata. Ova krepka supa jarkih boja ima slatke i ljutkaste tonove i savršena je za iftar.
Sastojci:
• 2 kašike maslaca
• 100 g bijelog luka, nasjeckanog
• 100 g mladog luka, nasjeckanog
• 900 g tikve, narezane na kockice
• 1,4 litre vode
• 2½ kašičice soli
• 120 ml čvrstog vrhnja za kuhanje
• 1 kašičica svježeg đumbira, naribanog
• 2 kašike narandžine korice
• 2 kašičice svježeg peršina, nasjeckanog (po želji)
Način pripreme:
U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk i pirjajte dok ne postane proziran, a zatim umiješajte mladi luk, lagano pržeći. Dodajte tikvu i vodu u lonac. Pustite da zavri, a zatim smanjite na srednje nisku, pirjajući nepoklopljeno 20 minuta.
Kad bundeva postane mekana, upotrijebite štapni mikser ili prebacite smjesu u multipraktik i miksajte dok ne postane glatka. Smjesu vratite u lonac i umiješajte so i vrhnje. Kuhajte još 5 minuta.
Maknite lonac s vatre i dodajte naribani đumbir i koricu narandže. Poslužite vruće i ukrasite po želji.
Pileća prsa i pečene rotkvice
Rotkvice ste probali u salati, ali ih morate probati i pečene – savršene su s piletinom.
Sastojci:
• 800 g rotkvica prepolovljenih
• 150 g mladog luka, narezanog na komade od 2 cm
• 900 g pilećih prsa s kostima i kožom
• 1 kašika luka u prahu
• so i mljeveni crni biber
• 2 kašike otopljenog maslaca ili maslinovog ulja
• Aromatični maslac (začinjeni)
• 150 g maslaca, omekšalog
• 1 čehno bijelog luka, samljeveno
• 1 kašika svježe majčine dušice, sitno nasjeckane
Način pripreme:
Zagrijte rernu na 200°C. Ogulite i narežite rotkvice i mladi luk. Pileće filete i povrće rasporedite po plehu. Začinite lukom u prahu, solju i biberom. Prelijte otopljenim maslacem ili maslinovim uljem. Miješajte da sve bude pokriveno začinima.
Pecite u rerni oko 30 minuta, ili dok piletina ne bude pečena (bez ružičaste boje iznutra).
Pomiješajte maslac, bijeli luk i majčinu dušicu u zdjeli. Probajte i po potrebi posolite. Poslužite piletinu i povrće s maslacem od začinskog bilja. Ukrasite svježom majčinom dušicom.