Uz kremu supu
31

Pileća prsa s ne tako uobičajenim dodatkom: Donosimo prijedlog za današnji iftar

N. O.
Krem supa od tikve s malo ugljikohidrata i pileća prsa s pečenim rotkvicama prijedlog su nutricioniste Kenana Mandre za današnji iftar koji će zadovoljiti sve vaše dnevne nutritivne potrebe.

Tikve su ukusno šarene i imaju prilično malo ugljikohidrata. Ova krepka supa jarkih boja ima slatke i ljutkaste tonove i savršena je za iftar.

Sastojci:

• 2 kašike maslaca

• 100 g bijelog luka, nasjeckanog

• 100 g mladog luka, nasjeckanog

• 900 g tikve, narezane na kockice

• 1,4 litre vode

• 2½ kašičice soli

• 120 ml čvrstog vrhnja za kuhanje

• 1 kašičica svježeg đumbira, naribanog

• 2 kašike narandžine korice

• 2 kašičice svježeg peršina, nasjeckanog (po želji)

Krem supa od tikve s malo ugljikohidrata
Krem supa od tikve s malo ugljikohidrata

Način pripreme:

U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk i pirjajte dok ne postane proziran, a zatim umiješajte mladi luk, lagano pržeći. Dodajte tikvu i vodu u lonac. Pustite da zavri, a zatim smanjite na srednje nisku, pirjajući nepoklopljeno 20 minuta.

Kad bundeva postane mekana, upotrijebite štapni mikser ili prebacite smjesu u multipraktik i miksajte dok ne postane glatka. Smjesu vratite u lonac i umiješajte so i vrhnje. Kuhajte još 5 minuta.

Maknite lonac s vatre i dodajte naribani đumbir i koricu narandže. Poslužite vruće i ukrasite po želji.

Pileća prsa i pečene rotkvice

Rotkvice ste probali u salati, ali ih morate probati i pečene – savršene su s piletinom.

Sastojci:

• 800 g rotkvica prepolovljenih

• 150 g mladog luka, narezanog na komade od 2 cm

• 900 g pilećih prsa s kostima i kožom

• 1 kašika luka u prahu

• so i mljeveni crni biber

• 2 kašike otopljenog maslaca ili maslinovog ulja

• Aromatični maslac (začinjeni)

• 150 g maslaca, omekšalog

• 1 čehno bijelog luka, samljeveno

• 1 kašika svježe majčine dušice, sitno nasjeckane

Pileća prsa s pečenim rotkvicama
Pileća prsa s pečenim rotkvicama

Način pripreme:

Zagrijte rernu na 200°C. Ogulite i narežite rotkvice i mladi luk. Pileće filete i povrće rasporedite po plehu. Začinite lukom u prahu, solju i biberom. Prelijte otopljenim maslacem ili maslinovim uljem. Miješajte da sve bude pokriveno začinima.

Pecite u rerni oko 30 minuta, ili dok piletina ne bude pečena (bez ružičaste boje iznutra).

Pomiješajte maslac, bijeli luk i majčinu dušicu u zdjeli. Probajte i po potrebi posolite. Poslužite piletinu i povrće s maslacem od začinskog bilja. Ukrasite svježom majčinom dušicom.