Kao iz pekare
38

Poznati i kao zafrkanci: Isprobajte recept za štapiće sa sirom u lisnatom tijestu

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kombinacija lisnatog tijesta i sira mnogima je draga, naručito ako je još uvijek mirisno i svježe. Ovi popularni štapići koje još nazivaju i zafrkancima, vrlo jednostavno je napraviti.
Možete ih jesti uz svaki obrok, a odličan su prilogu uz mesne plate kada vam dolaze gosti.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovaj recept su:

  • 250 grama lisnatog tijesta ili jedno pakovanje
  • oko 80 grama polutvrdog sira kao što je edamer
  • malo soli
  • jedno jaje
  • sjemenke za posipanje (susam, lan ili kim)

Priprema:

Najprije, uključite rernu na 200 stepeni. Vrijeme pripreme ovisi o tome imate li svježe ili zamrznuto lisnato tijesto. Ukoliko imate zamrznuto, najprije ga je potrebno razvaljati na debljinu od nekoliko milimetara u obliku kvadrata.

Najbolji način je da to uradite na papiru za pečenje, kako bi smanjili nered. Na oklagiju dodajte malo brašna kako se tijesto ne bi lijepilo.

Kada pripremite tijesto, naribajte sir i dodajte ga na gornju polovicu tijesta. Potom, drugom polovicom preklopite onaj dio sa sirom. Pritisnite rukama kako bi se tijesto i sir spojili.

Naredni korak je da tijesto narežete na trakice debljine oko jedan centimetar. Svaku trakicu odvojite i zarolajte je tako da vrtite njene krajeve u suprotonom smjeru.

Na kraju ih redajte na tepsiju, premažite umućenim jajetom kojem ste dodali malo soli i pospite sjemenakama. Ovi zafrkanci sa sirom peku se oko 20 minuta, a ukusni su i kad se ohlade.