Janjetina je bogata kvalitetnim mastima koje će vas činiti sitim i nutritivno će vam pružiti dobar izvor željeza, cinka, vitamina B12, selena, niacina i fosfora. Ako nemate priliku pojesti onu ispod sača, onda je ovaj recept odlična alternativa.
Sastojci
-
400 grama svježeg zelenog graška
-
200 grama crvene pečene paprike
-
šest - sedam svježih janjećih kotleta
-
Krupna morska sol po želji
-
Svježe mljeveni crni papar po želji
-
Dvije kašike senfa
-
Dvije kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
-
Dva češnja češnjaka, mljevena
-
Nekoliko listova svježeg bosiljka
-
Jedan paradajz, sitno narezan
Priprema
Grašak blanširajte u kipućoj slanoj vodi i ostavite pod hladnom vodom. Koristeći blender, od pečene crvene paprike napravite pire. Zagrijte u manjoj posudi i pirjajte. Začinite prstohvatom morske soli. Začinite janjeće kotlete soli, paprom i senfom s obje strane, a zatim ih pecite na roštilju ili u tavi do željene spremnosti.
Zagrijte tavu ili lonac na srednje jakoj vatri i dodajte jedan kašiku maslinovog ulja. Dodajte češnjak i listove bosiljka i kuhajte 60 sekundi, neprestano miješajući da češnjak ne zagori. Dodajte paradajz narezan na kockice.
Pomiješajte i začinite morskom soli i mljevenim crnim paprom. Pire od pečene crvene paprike rasporedite ravnomjerno po tanjirima. Položite janjeće kotlete na pire i poslužite s mesom i mješavinom paradajza.