Isprobajte recept
52

Prijedlog za današnji iftar: Janjeći kotleti savršenog okusa

I. S.
Ukoliko nemate ideju šta praviti za današnji iftar, nutricionistra Kenan Mandra vam preporučuje janjeće kotlete savršenog okusa.

Janjetina je bogata kvalitetnim mastima koje će vas činiti sitim i nutritivno će vam pružiti dobar izvor željeza, cinka, vitamina B12, selena, niacina i fosfora. Ako nemate priliku pojesti onu ispod sača, onda je ovaj recept odlična alternativa.

Sastojci

  • 400 grama svježeg zelenog graška

  • 200 grama crvene pečene paprike

  • šest - sedam svježih janjećih kotleta

  • Krupna morska sol po želji

  • Svježe mljeveni crni papar po želji

  • Dvije kašike senfa

  • Dvije kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

  • Dva češnja češnjaka, mljevena

  • Nekoliko listova svježeg bosiljka

  • Jedan paradajz, sitno narezan

Priprema

Grašak blanširajte u kipućoj slanoj vodi i ostavite pod hladnom vodom. Koristeći blender, od pečene crvene paprike napravite pire. Zagrijte u manjoj posudi i pirjajte. Začinite prstohvatom morske soli. Začinite janjeće kotlete soli, paprom i senfom s obje strane, a zatim ih pecite na roštilju ili u tavi do željene spremnosti.

Zagrijte tavu ili lonac na srednje jakoj vatri i dodajte jedan kašiku maslinovog ulja. Dodajte češnjak i listove bosiljka i kuhajte 60 sekundi, neprestano miješajući da češnjak ne zagori. Dodajte paradajz narezan na kockice.

Pomiješajte i začinite morskom soli i mljevenim crnim paprom. Pire od pečene crvene paprike rasporedite ravnomjerno po tanjirima. Položite janjeće kotlete na pire i poslužite s mesom i mješavinom paradajza.