Sastojci: 500 grama oštrog brašna, jedno pakovanje praška za pecivo ili jedna kašičica sode bikarbone, dvije kašičice soli, kašika ulja, 200 mililitara jogurta, kiselog vrhnja ili kiselog mlijeka i 150 mililitara mineralne vode.
Priprema
Brašno, prašak za pecivo, so i ulje stavite u jednu posudu. Jogurt i mineralnu vodu pomiješajte i dodajte u brašno. Mijesite ručno ili kuhinjskom mašinom s nastavkom za tijesto dok se ne stvori kompaktna kugla. Ako je tijesto još uvijek ljepljivo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i premijesite još malo, navodi Hanuma Kocht.
Tijesto stavite i pritisnite u pomašćen kalup ili obložen pek papirom (npr. mali kalup za tost od 25 - 30 centimetara dužine ili okrugli čiji je promjer 20 centimetara). Na površini napravite mustru i pecite pogaču u prethodno zagrijanoj rerni na 230 stepeni. Pecite dok ne poprimi zlatnožutu boju.
Izvadite pogaču iz kalupa i vrelu umotajte prvo u sloj kuhinjskog papira pa u kuhinjsku krpu. Komade pogače treba kidati rukama, nemojte je rezati. Prijatno!