Jednostavan recept
50

Pripremite guacamole, jedan od najzdravijih i najukusnijih namaza na svijetu

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Jedan od najpopularnijih umaka na svijetu, ali i najzdravijih je guacamole.

Riječ "guacamole" i umak guacamole potječu iz Meksika, gdje se avokado uzgaja stoljećima. Ime je izvedeno iz dvije asteške riječi — ahuacatl (avokado) i molli (umak). Danas je guacamole globalno poznat, a ugostio se u kuhinjama zdravoljubaca diljem svijeta.

Sastojci

  • tri zrela avokada

  • pola glavice sitno nasjeckanog luka

  • dva paradaiza narezane na kockice

  • tri sitno nasjeckanog svježeg korijandera

  • dva naribana češnja bijelog luka

  • sok jedne limete

  • pola kašikice morske soli

Priprema

Avokado prerežite na pola, izvadite košticu i stavite u zdjelu za miješanje. Zgnječite ih vilicom dok ne dosegnete željenu teksturu. Dodajte preostale sastojke i promiješajte.

Isprobajte i po potrebi dodajte još prstohvat soli ili soka od limete.

Guacamole umak odlično pristaje uz razna jela. Izvrstan je na vrhu nachosa, a također je izvrstan preljev ili prilog za tortilje, enchilade, tacose, losos na žaru ili piletinu pečenu u pećnici. Odlično pristaje uz peciva, krekere i zdrave čipseve. Izvrstan je i kao dodatak sendvičima, salatama i raznim drugim gastro delicijama.

Inače, avokado sadrži čak 11 do 17 grama vlakana i nezasićene masnoće koje pomažu u borbi protiv masnih naslaga. Bogat je izvor vitamina E, potiče regeneraciju organizma, stabilizira razine šećera u krvi i izvrstan je u prevenciji srčanih oboljenja. Smanjuje loš kolesterol (LDL), a povećava dobar (HDL) jer sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu. Avokado sadrži i folnu kiselinu i tako pomaže u održavanju zdravlja jetre, kože i kose. Dakle, budući da je guacamole napravljen od avokada, ovaj omiljeni umak izuzetno je zdrav i hranjiv.