Bogata vitaminima
32

Recept za jesensku čorbu od tikve nikad nije bio jednostavniji, isprobajte ga prvom prilikom

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Tikva je veoma bogata vitaminima i mineralima poput provitamina A, vitamine B grupe te kalijom. Jedan je od simbola jeseni pa zašto onda ne iskoristiti priliku za jedan pravi jesenski obrok kao što je čorba od tikve.
Osim toga, tikva ima veoma nisku kalorijsku vrijednost gdje na 100 grama ima oko 30 kalorija, a pritom je veoma hranjiva namirnica.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • jedna (muškatna) tikva
  • jedna veća mrkva
  • jedan crveni luk
  • jedan bijeli luk
  • maslinovo ulje
  • začini (sol, biber, ruzmarin)
  • vrhnje za kuhanje
  • voda

Priprema:

Prepolovite tikvu i očistite je od sjemenki. Potom na svakoj polovici napravite unakrsne linije. Važno je napomenuti da tikvu pečete ne morate guliti.

Nakon što ste pripremili tikvu ogulite mrkvu i crveni luk. Bijeli luk ne morate guliti, dovoljno je da mu odrežete gornji dio kako bi ga lakše istisnuli nakon pečenja. Sve zajedno stavite u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prelijte s maslinovim uljem i dodajte začine.

Stavite u prethodno zagrijanu rernu na 220 stepeni i pecite oko 40 minuta, odnosno dok tikva ne omekša. Nakon što su se sastojci ispekli, ogulite tikvu i zajedno s ostalim sastojcima stavite u veću šerpu.

Dodajte vodu i vrhnje za kuhanje, a onda sve usitnite štapnim mikserom do željene strukture. Prilikom serviranja u čorbu možete dodati i različite sjemenke, još malo vrhnja za kuhanje i začina.