Recept za jesensku čorbu od tikve nikad nije bio jednostavniji, isprobajte ga prvom prilikom
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- jedna (muškatna) tikva
- jedna veća mrkva
- jedan crveni luk
- jedan bijeli luk
- maslinovo ulje
- začini (sol, biber, ruzmarin)
- vrhnje za kuhanje
- voda
Priprema:
Prepolovite tikvu i očistite je od sjemenki. Potom na svakoj polovici napravite unakrsne linije. Važno je napomenuti da tikvu pečete ne morate guliti.
Nakon što ste pripremili tikvu ogulite mrkvu i crveni luk. Bijeli luk ne morate guliti, dovoljno je da mu odrežete gornji dio kako bi ga lakše istisnuli nakon pečenja. Sve zajedno stavite u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prelijte s maslinovim uljem i dodajte začine.
Stavite u prethodno zagrijanu rernu na 220 stepeni i pecite oko 40 minuta, odnosno dok tikva ne omekša. Nakon što su se sastojci ispekli, ogulite tikvu i zajedno s ostalim sastojcima stavite u veću šerpu.
Dodajte vodu i vrhnje za kuhanje, a onda sve usitnite štapnim mikserom do željene strukture. Prilikom serviranja u čorbu možete dodati i različite sjemenke, još malo vrhnja za kuhanje i začina.