Pikantno i sočno meso
27

Roštiljski specijalitet s naših prostora: Gurmansku pljeskavicu možete napraviti i na tavi

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Pljeskavica je jelo od mljevenog mesa, koje je veoma slično hamburgeru. No, za razliku od obične, gurmanska pljeskavica je punjena dodacima kao što su sir ili kajmak, a u nekim krajevima Balkana dodaje se i dimljena slanina.

Uz to, pljeskavica bi trebala biti pikantna pa njihovu pripremu koristite začine. Međutim, postoji mnogo verzija ovog recepta pa ga uvijek možete prilagoditi prema vlastitim afinitetima. Često se savjetuje i dodavanje sode bikarbone, jer pljeskavica postane sočnija.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 500 grama mljevenog mesa
  • 100 grama sira
  • jedan crveni luk
  • jedan režanj bijelog luka ili u bijeli luk u granulama
  • jedna kašičica ljute paprike u prahu
  • sol
  • ulje

Priprema:

Za početak usitnite ili naribajte crveni i bijeli luk. Poželjno je da koristite svježi bijeli luk, ali ako nemate, možete uzeti i onaj u granulama. Kada je riječ o siru, možete koristiti edamer ili neki drugi sličan sir.

U veliku posudu stavite mljeveno meso, crveni i bijeli luk, sitne kockice sira i začine. Ukoliko ne volite previše ljut okus, koristite dimljenu crvenu papriku, a ukoliko želite pojačati okus, možete dodati i biber.

Promiješajte sve sastojke pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider barem na dva sata, kako bi se sastojci povezali. Kada je smjesa sprema, izvadite je iz frižidera i oblikujte pljeskavice. Poželjno je da prije oblikovanja nauljite ruke kako bi vam bilo lakše oblikovati.

Vrijeme pečenja ovisi o debljini pljeskavice, ali i o tome pečete li je na tavi ili roštilju. Ako je pečete na tavi, poželjno je da bude tanja. Pecite pljeskavicu otprilike 10 minuta s obje strane na srednje jakoj vatri. Možete je servirati uz dosta luka, lepinu, pomfrit ili prženi krompir i omiljene umake.