Roštiljski specijalitet s naših prostora: Gurmansku pljeskavicu možete napraviti i na tavi
Uz to, pljeskavica bi trebala biti pikantna pa njihovu pripremu koristite začine. Međutim, postoji mnogo verzija ovog recepta pa ga uvijek možete prilagoditi prema vlastitim afinitetima. Često se savjetuje i dodavanje sode bikarbone, jer pljeskavica postane sočnija.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 500 grama mljevenog mesa
- 100 grama sira
- jedan crveni luk
- jedan režanj bijelog luka ili u bijeli luk u granulama
- jedna kašičica ljute paprike u prahu
- sol
- ulje
Priprema:
Za početak usitnite ili naribajte crveni i bijeli luk. Poželjno je da koristite svježi bijeli luk, ali ako nemate, možete uzeti i onaj u granulama. Kada je riječ o siru, možete koristiti edamer ili neki drugi sličan sir.
U veliku posudu stavite mljeveno meso, crveni i bijeli luk, sitne kockice sira i začine. Ukoliko ne volite previše ljut okus, koristite dimljenu crvenu papriku, a ukoliko želite pojačati okus, možete dodati i biber.
Promiješajte sve sastojke pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider barem na dva sata, kako bi se sastojci povezali. Kada je smjesa sprema, izvadite je iz frižidera i oblikujte pljeskavice. Poželjno je da prije oblikovanja nauljite ruke kako bi vam bilo lakše oblikovati.
Vrijeme pečenja ovisi o debljini pljeskavice, ali i o tome pečete li je na tavi ili roštilju. Ako je pečete na tavi, poželjno je da bude tanja. Pecite pljeskavicu otprilike 10 minuta s obje strane na srednje jakoj vatri. Možete je servirati uz dosta luka, lepinu, pomfrit ili prženi krompir i omiljene umake.