Sacher torta je nastala neplanirano, a zbog svog bogatog okusa osvojila je ljude širom svijeta
Glavni kuhar se te noći razbolio pa je 16-godišnji pomoćni kuhar Franz Sacher bio zadužen za slasticu. Mladi kuhar tu noć je priremio je tortu o kojoj se i danas priča i vrlo rado nalazi na trpezama širom svijeta.
Za biskvit sacher torte biti će vam potrebno:
- 6 jaja
- 120 grama brašna
- 120 grama omekšalog maslaca -200 grama čokolade za kuhanje
- 100 grama šećera u prahu
- 100 grama sitnog šećera
- jedna vrećica vanilin šećera
- jedna ravna kašičica soli
Sastojci za čokoladnu glazuru su:
- 200 grama čokolade za kuhanje
- 200 grama šećera
- 150 mililitara vode
Ostali sastojci:
- 200 grama džema od marelice
- maslac i brašno za premazivanje kalupa
Priprema:
Najprije zagrijte rernu na 180 stepeni, Uzmite kalup za torte promjera 24 centimetra i premažite maslacem te pospite brašnom.
Nakon toga otopite čokoladu na laganoj vatri, a onda ostavite da se ohladi. Džem od marelice ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše premazali preko biskvita.
U većoj posudi mikserom umutite maslac, šećer u prahu i vanilin šećer, a postepeno dodajte žumanca. Mutite sve dok ne dobijete pjenastu smjesu, a onda dodajte istopljenu čokoladu i kratko umutite. Na kraju dodajte brašno te lagano miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.
U drugoj posudi istucite bjelance s kašičicom soli te postepeno dodajte sitni šećer. Na kraju snijeg od bjelanaca lagano umiješajte u prvu smjesu.
Smjesu prebacite u kalup i pecite oko 60 minuta. Kada je biskvit pečen, dobro ga ohladite prije nego što ga prerežete na dva jednaka dijela. Donji dio biskvita premažite sa 100 grama džema, preklopite drugim dijelom, a onda premažite cijelu tortu ostatkom džema.
Čokoladnu glazuru ćete pripremiti tako što ćetre zagrijati šećer i vodu, a potom ostaviti da se kratko ohladi. Nakon toga dodajte čokoladu. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada istopi pa prelijte preko torte.