Posebnu popularnost ovaj legendarni kolač uživao je tokom 90-ih i ranih 2000-ih, a da bi ga sačuvali od zaborava u nastavku donosimo jednostavan recept.
Sastojci:
Biskvit
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 150 g glatkog brašna
- 0.5 vrećice praška za pecivo
Žele od naranče
- 1 l soka od naranče
- 50 g šećera
- 3 vrećice pudinga od vanilije
Bijela krema
- 500 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 50 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
Sloj keksa
- 150 g petit keksa za složiti na žele
- 150 ml hladnog mlijeka za namočiti kekse
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 70 g maslaca
Pripremite biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Izmiksajte žumanjke i šećer pa dodajte glatko brašno pomiješano s praškom za pecivo. Od bjelanjaka napravite snijeg pa ga dodajte u smjesu. Pecite biskvit na 180 stupnjeva oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Pripremite žele od naranče
U narančinom soku skuhajte puding od vanilije pomiješan sa šećerom, pa još vruće prelijte preko biskvita. Pustite da se potpuno stegne.
Pripremite bijelu kremu
Brašno i šećer skuhajte u mlijeku, najbolje na pari. Ostavite da se ohladi pa dodajte omekšani maslac i miksajte da nastane glatka krema. Premažite preko petit keksa.
Posložite po bijeloj kremi petit kekse namočene u mlijeku i ostavite da se kolač ohladi.
Završite kolač
Prelijte kolač čokoladnom glazurom koju ste otopili na pari. Ostavite preko noći pa tek onda režite.