Sjećate se najlon torte? Slastice s krem bananicama koja će mnoge vratiti u djetinjstvo
Sastojci za koru su:
- sedam bjelanaca
- 12 kašika šećera
- kašičica alkoholnog octa
Sastojci za fil su:
- sedam žumanaca
- 10 kašika šećera
- jedan litar mlijeka
- 120 grama gustina
- 250 grama maslaca
- 40 grama šlaga u prahu
- 100 mililitara mlijeka
- 10 krem bananica
- 200 grama čokolade za kuhanje
Dodatno: šlag za dekoraciju
Priprema:
Najprije uključite rernu na 150 stepeni, a onda krenite s pripremom biskvita. Uz dodavanje šećera umutite bjelanca u čvrst snijeg. Na kraju dodajte ocat i još kratko umutite. Tepsiju obložite papirom za pečenje, a krajeve papira premažite s malo ulja kako se ne bi podizali. Istresite cijelu smjesu, poravnajte i pecite u zagrijanoj rerni.
Kora se suši u rerni 90 minuta, a onda je možete ostaviti još malo u rerni dok pripremate druge sastojke. Ako je rerna nešto novija, vrijeme sušenja možete smanjiti i na 70 minuta. Potom, koru ostaviti da se ohladi.
Umutite žumanca, gustin i šećer s malo mlijeka, a od ostatak mlijeka stavite da se kuha. Prije nego što mlijeko provri, dodajte smjesu sa žumancima i lagano miješajte dok se ne smjesa ne zgusne. Sklonite s ringle i ostavite da se ohladi. Kako se ne bi stvorila korica na kremi, možete staviti plastičnu foliju.
Dok se krema hladi, istopite 200 grama čokolade i ostavite sa strane. U ohlađenu kremu dodajte maslac sobne temperature i dobro umutite. Potom umutite šlag iz vrećice sa 100 mililitara mlijeka pa dodajte u kremu i ponovo umutite.
Nakon toga umućenu kremu podijelite na dva jednaka dijela pa u jedan dodajte nasjeckane krem bananice, a u drugi istopljenu čokoladu. Na koru dodajte čokoladnu pa žutu kremu, pa premažite umućenih šlagom. Tortu ostavite barem nekoliko sati u frižideru.