Sočni i mekani desert
6

Spoj tradicionalnog i modernog: Napravite trileće s kremom od pistacija

Piše: L. R.
Trileće su jedan od najsočnijih kolača, čiji su glavni sastojci mlijeko i karamel. No, ako ne volite karamel ili jednostavno želite isprobati nešto novo, sve popularniji krem od pistacija mogao bi biti dobra zamjena.
Krem od pistacija je popularna namirnica u posljednje vrijeme, budući da je jedan od glavnih sastojaka Dubai čokolade. No, ako ste više ljubitelji sočnih, mekanih biskvita i slastica bez čokolade, možete napraviti kolač prema ovom receptu.

Također, desert na kraju možete ukrasiti usitnjenim pistacijama.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 150 grama brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • šest jaja
  • 120 grama šećera
  • dvije vrećice vanilin šećera
  • 800 mililitara mlijeka + 50 grama šećera
  • 500 mililitara slatkog vrhnja
  • dvije kašike krema od pistacija

Priprema:

Za početak odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg pa dodajte šećer i nastavite mutiti sve dok se šećer ne otopi. Nakon toga postepeno dodajte i žumanjke, ali važno je da mutite na najmanjoj brzini miksera.

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i i dodajte u smjesu od jaja i nastavite mutiti najmanjom brzinom. Smjesu izlijte u kalup dimenzija 20 puta 30 centimetara pa pecite nekih 20 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.

Kada je biskvit pečen, ostavite ga da se ohladi u kalupu pa ga kasnije izvadite. U kalup sipajte 450 mililitara slatkog vrhnja, a 50 mililitara ostavite za kasnije. Lagano vratite biskvit i zalijte mlijekom koje ste pomiješali s 50 grama šećera. Sada uzmite 50 mililitara slatkog vrhnja i umutite s kremom od pistacija pa razmažite po biskvitu. Na kraju, sve možete ukrasite komadićima pistacija.