Tope se u ustima
27

Stari jugoslovenski slatkiš: Figaro štanglice su jednostavan spoj oraha i karamele

Piše: L. R.
Ukusna slastica (Foto: Shutterstock)
Ukusna slastica (Foto: Shutterstock)
Figaro štanglice jedan su poznatijih jugoslovenskih kolačića, a u nekim krajevima ga nazivaju i grilijaš. Riječ je o jednostavnom spoju oraha i karamele, koji se topi u ustima.
Ukoliko želite, možete dodati i neke druge orašaste plodove ili komadiće suhog voća, a možete napraviti i čokoladnu glazuru.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • dva lista oblande
  • 500 grama šećera
  • 250 grama margarina
  • 250 grama krupno sjeckanih oraha
  • šest žumanjaka

Priprema:

Mikserom umutite žumanjke s 250 grama šećera. Nakon što smjesa postane pjenasta, kuhajte je na pari. Tokom kuhanja dodajte komadiće margarina i miješajte dok se ne zgusne.

Preostalih 250 grama istopite na laganoj vatri odnosno potrebno je da od tog šećera napravite karamel. Žumanjke sklonite s vatre pa pomiješajte sa sjeckanim orasima. Spojite smjesu od žumanjaka i oraha s karamelom i miješajte brzim pokretima.

Dok je smjesa vruća, prelijte je preko prvog lista oblande pa preko smjese stavite i drugi list oblande. Kako vam smjesa ne bi iscurila, možete koristiti foliju ili papir za pečenje. Preko oblande stavite neki teži predmet kako bi se kolač povezao.