Tope se u ustima
27
Stari jugoslovenski slatkiš: Figaro štanglice su jednostavan spoj oraha i karamele
Piše: L. R.
Ukusna slastica (Foto: Shutterstock)
Figaro štanglice jedan su poznatijih jugoslovenskih kolačića, a u nekim krajevima ga nazivaju i grilijaš. Riječ je o jednostavnom spoju oraha i karamele, koji se topi u ustima.
Ukoliko želite, možete dodati i neke druge orašaste plodove ili komadiće suhog voća, a možete napraviti i čokoladnu glazuru.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- dva lista oblande
- 500 grama šećera
- 250 grama margarina
- 250 grama krupno sjeckanih oraha
- šest žumanjaka
Priprema:
Mikserom umutite žumanjke s 250 grama šećera. Nakon što smjesa postane pjenasta, kuhajte je na pari. Tokom kuhanja dodajte komadiće margarina i miješajte dok se ne zgusne.
Preostalih 250 grama istopite na laganoj vatri odnosno potrebno je da od tog šećera napravite karamel. Žumanjke sklonite s vatre pa pomiješajte sa sjeckanim orasima. Spojite smjesu od žumanjaka i oraha s karamelom i miješajte brzim pokretima.
Dok je smjesa vruća, prelijte je preko prvog lista oblande pa preko smjese stavite i drugi list oblande. Kako vam smjesa ne bi iscurila, možete koristiti foliju ili papir za pečenje. Preko oblande stavite neki teži predmet kako bi se kolač povezao.
Možda vas zanima
Vezani članci