Mekani i slatki biskvit
45

Sve sastojke pomiješajte u jednoj posudi: Isprobajte jednostavnu čokoladnu tortu

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako ste ljubitelji čokoladnih slastica, ova torta je dobar izbor. Posebno se ističe što za njenu pripremu nećete isprljati mnogo suđa odnosno dovoljna vam je jedna posuda, kalup i
Kada se ispeče, možete je posuti kakaoom ili šećerom u prahu, a možete dodati i čokoladnu glazuru.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovaj recept su:

  • 120 grama brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • jedna kašičica sode bikarbone
  • 200 grama šećera
  • jedna kašika kakaa
  • jedno jaje
  • 100 mililitara ulja
  • 120 mililitara tople vode
  • 120 mililitara mlaćenice
  • prstohvat soli

Priprema:

Najprije uključite rernu na 180 stepeni. U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, sodu bikarbonu, kakao i sol. Potom dodajte jaje, ulje i mlaćenicu pa umutite mikserom. Dodajte toplu vodu i miješajte sve dok smjesa ne postane glatka.

Kalup promjera 20 centimetara obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu. Lagano protresite kalup kako bi mjehurići izašli na površinu. Tortu pecite otprilike 25 minuta i čačkalicom provjerite da li je pečen.