Tjestenina inspirirana poznatim koktelom senzacija je na internetu: Stalno je pripremam
"Stalno pripremam po ovom receptu, najbolja je", "Stvorena za mene", pišu ljudi u komentarima.
Sastojci
- špageti ili linguine
- 2 režnja bijelog luka, nasjeckanog ili narezanog na ploške
- šaka zelenih maslina bez koštica, izgnječene i nasjeckane
- limunova korica narezana na trakice
- 1-2 kašikice rasola od maslina
- 2 kašikice gina ili votke
- 1 kašikica hladnog maslaca
- sol, svježe mljeveni crni papar
- list peršina, nasjeckanog ili natrgano
- 1-2 kašikice pljesnivog sira po izboru
Priprema
Sitno nasjeckajte ili narežite bijeli luk. Zelene masline lagano zgnječite i grubo nasjeckajte. Tjesteninu skuhajte al dente u kipućoj vodi koju ste dobro zasolili te sačuvajte oko ¼ šalice vode u kojoj se kuhala.
Dodajte maslinovo ulje u lonac na srednjoj vatri. Ubacite bijeli luk i promiješajte, pa dodajte koricu limuna i zdrobljene masline i pirjajte dok ne zamiriše, a češnjak se lagano zapeče, ali pazite da ne zagori. U vruću tavu pažljivo dodajte gin i miješajte dok skoro ne ispari. Umiješajte rasol od maslina dok se ne sjedini. Postupno dodajte maslac i neprestano miješajte kako bi se napravio glatki umak.
Dodajte skuhanu tjesteninu te začinite solju i biberom po ukusu. Ako vam se jelo čini suho, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine. Poslužite vruće i ukrasite maslinama, koricom limuna, svježim peršinom i nadrobljenim sirom s plemenitom plijesni.