Sastojci za smokvaru su:
- jedna šolja pekmeza od smokve
- jedna šolja mlijeka
- jedna šolja ulja
- jedna šolja vode
- jedna vrećica praška za pecivo
- dvije šolje brašna
- pola šolje kukuruznog brašna
- pola šolje griza
Za preliv je potrebno:
- dvije šolje vode
- dvije šolje šećera
- jedna šolja pekmeza od smokava
Priprema:
Prvo je potrebno napraviti preliv jer se tek pečene smokvare zaliju hladnim prelivom. Napravite ćete tako što ćete u šerpi prokuhati vodu, pekmez i šećer.
Smjesu za smokvaru najprije pravite u šerpi tako što ćete staviti ulje, vodu, pekmez i mlijeko te ostaviti da prokuha. Potom ćete dodati brašno u kojem ste prethodno izmiješali prašak za pecivo. Ubacite brašno, a onda i kukuruzno brašno i griz te miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Miješajte nekoliko minuta i onda ostavite tijesto da se ohladi.
Kada tijesto postane mlako, formirajte ovu slasticu kao na slici i razrežite je nožem. Uključite rernu na 200 stepeni, a za to vrijeme redajte smokvare u nauljenu tepsiju. Kada se rerna zagrije, smanjite temperaturu na 150 stepeni i stavite smokvare da se peku oko 20 mnuta. Kada su gotove, prelijte ih hladnim prelivom i ostavite da upiju tečnost.