Popularno i ukusno pecivo
49

Trik je u jednostavnijem premazivanju tijesta: Ovo je recept za najbrže domaće kroasane

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kroasani su ukusno lisnato pecivo, koje je jako popularno u Francuskoj, ali njihovo porijeklo zapravo potiče iz Austrije. Uz ovaj recept skratit će pripremu kod razvlačenja tijesta i ribanja maslaca.
Nakon što se ispeku, možete ih puniti slatkim nadjevom ili šunkom, sirom i sličnim namirnicama, a možete ih jesti i bez dodataka, obzirom da su veoma ukusni.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 400 grama glatkog brašna
  • jedna vrećica suhog kvasca
  • jedna kašika šećera
  • jedna mala kašika soli
  • 150 mililitara toplog mlijeka
  • 50 mililitara ulja
  • 100 grama maslaca ili margarina
  • 100 grama čvrstog jogurta
  • jedno jaje

Priprema:

Najprije je potrebno staviti maslac ili margarin u zamrzivač barem sat vremena kako bi bio čvrst prilikom ribanja. Potom je potrebno krenuti s pripremom tijesta.

U 400 grama brašna dodajte kvasac, šećer i sol te pomiješajte. Nakon toga dodajte toplo mlijeko, ulje pa jogurt. Mijesite najmanje tri minute kako dizanje tijesta bilo što uspješnije. Potom ostavite tijesto da se diže u poklopljenoj posudi otprilike 45 minuta.

Kada je tijesto spremno, ponovo ga kratko umijesite pa razvaljajte u krug. Naribajte maslac ili margarin i potom urolajte poput palačinke. Odmah nakon toga tijesto razvaljajte po dužini. Na taj način će se stvoriti više slojeva.

Režite tijesto na jednake trokutiće, zamotajte i premažite umućenim jajetom s malo soli. Tijesto ponovo ostavite da se diže narednih 45 minuta. Nakon toga, pecite kroasane 10 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni.