Bogat okus
18

Turska pizza s mljevenim mesom: Za današnji ručak pripremite lahmacun

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Lahmacun je jedno od najpoznatijih turskih specijaliteta. Mnogima je poznat kao turska ili lažna pizza, a pravi se od mljevenog mesa, usitnjenog povrća i začina.
Za jednostavniju verziju umjesto tijesta možete koristiti i tortilje, ali u tom slučaju morate prilagoditi temperaturu na kojoj ćete peći ovaj ukusni obrok.

Za tijesto će vam biti potrebno:

  • oko 300 grama brašna
  • jedna kašičica soli
  • 250 mililitara tople vode
  • jedna kašičica ulja
  • 10 grama svježeg kvasca
  • dvije kašike mlijeka
  • jedna kašičica šećera

Za nadjev će vam biti potrebni ovi sastojci:

  • 250 grama mljevenog mesa
  • četiri kašike pasiranog paradajza
  • dvije kašike nasjeckanog pešunovog lista
  • jedna glavica crvenog luka
  • jedna crvena paprika
  • bijeli luk
  • chilli, so i mljevena paprika po vlastitoj želji

Priprema:

Najprije aktivirajte kvasac. Toplo mijeko pomiješajte sa šećerom. Potom dodajte usitnjeni kvasac i jednu kašiku brašna. Smjesu ostavite da se aktivira. Kada je kvasac spreman dodajte ga u posudu s brašnom u kojeg ste prethodno dodali sol. Brašno i kvasac povežite i postepeno dodajte toplu vodu. Tijesto mora biti glatko.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Paradajz, luk, peršunov list, bijeli luk i papriku stavite u sjeckalicu. Ovdje je važno da se povrće ne pretvori u kašu. Kada se to uradili stavite povrće u posudu s mesom i začinite po želji. Sastojke miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.

Sada je red na pripremu tijesta. Tijesto premažite s malo ulja, pokrijte ga folijom i pustite da raste sat vremena. Nakon toga ga podijelite na pet jednakih dijelova i razvaljajte u krug.

Tijestu dodajte otprilike po dvije kašike nadjeva. Potrebno ga je prstima utisnuti po cijelom tijestu. Potom ih prebacite u tepsiju i pecite oko 10 minuta na 220 stepeni. Kada je gotov možete mu dodati još luka ili svježeg paradajza. Najčešće se jede kao tortilja.