Za tijesto će vam biti potrebno:
- oko 300 grama brašna
- jedna kašičica soli
- 250 mililitara tople vode
- jedna kašičica ulja
- 10 grama svježeg kvasca
- dvije kašike mlijeka
- jedna kašičica šećera
Za nadjev će vam biti potrebni ovi sastojci:
- 250 grama mljevenog mesa
- četiri kašike pasiranog paradajza
- dvije kašike nasjeckanog pešunovog lista
- jedna glavica crvenog luka
- jedna crvena paprika
- bijeli luk
- chilli, so i mljevena paprika po vlastitoj želji
Priprema:
Najprije aktivirajte kvasac. Toplo mijeko pomiješajte sa šećerom. Potom dodajte usitnjeni kvasac i jednu kašiku brašna. Smjesu ostavite da se aktivira. Kada je kvasac spreman dodajte ga u posudu s brašnom u kojeg ste prethodno dodali sol. Brašno i kvasac povežite i postepeno dodajte toplu vodu. Tijesto mora biti glatko.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Paradajz, luk, peršunov list, bijeli luk i papriku stavite u sjeckalicu. Ovdje je važno da se povrće ne pretvori u kašu. Kada se to uradili stavite povrće u posudu s mesom i začinite po želji. Sastojke miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.
Sada je red na pripremu tijesta. Tijesto premažite s malo ulja, pokrijte ga folijom i pustite da raste sat vremena. Nakon toga ga podijelite na pet jednakih dijelova i razvaljajte u krug.
Tijestu dodajte otprilike po dvije kašike nadjeva. Potrebno ga je prstima utisnuti po cijelom tijestu. Potom ih prebacite u tepsiju i pecite oko 10 minuta na 220 stepeni. Kada je gotov možete mu dodati još luka ili svježeg paradajza. Najčešće se jede kao tortilja.