Sastojci koji će vam biti potrebni su: 500 grama brašna, 350 mililitara vode, kesica suhog kvasca i jedna čajna kašika soli.
U posudu naspite 400 grama brašna, dodajte kvasac i so te promiješajte. Polako dodajite mlaku vodu i miješajte rukama ili drvenom kašikom. Istresite na pobrašnjenu radnu površinu i dodajući još malo brašna (100 grama) zamijesite tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Ostavite tijesto na pet minuta pa ga, kako bi bilo ljepše, još jednom premijesite. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu otprilike sat vremena. Nakon toga tijesto još jednom premijesite, oblikujte ga i stavite u podmazanu tepsiju ili kalup za hljeb.
Prije pečenja, neka tijesto još jednom naraste. Zarežite ga na nekoliko mjesta i malo poprskajte vodom. Pripremljen hljeb pecite na 250 stepeni. Nakon 10 minuta, smanjite temperaturu na 180 stepeni te nastavite peći još 25 minuta.
Hljeb odmah umotati u mokru krpu i ostaviti ga tako pet minuta. Nakon toga ga umotati u suhu krpu i služiti mlakog ili hladnog.