Bez jufke
32

Za današnji iftar pripremite zdraviju verziju bureka

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Ljubitelj ste bureka, sirnice, zeljanice, ali ipak želite ostati na kursu svoje dijete sa smanjenim unosom ugljikohidrata, onda imamo sjajan recept kako uživati u neodoljivom ukusu pite bez grižnje savjesti.

Priznat ćemo da je "pravi burek" ukusniji i bolji, ali ako želimo pojesti nešto zdravije, prednost dajemo ovom ukusnom receptu.

Razlika u odnosu na klasičnu pitu je u tome da ćemo izbijeći jufke, odnosno tipično tijesto od brašna ćemo zamijeniti palačinkama kojeg ćemo sami napraviti od jaja i badema.

Sastojci:

Omotači (palačinke)

  • 8 bjelanjaka srednje veličine

  • 2 žumanjka

  • 1 kašika bademovog brašna

  • 1/2 kašičice muškatnog oraščića

  • 1/2 kašičice mljevenog bijelog papra

  • 1/2 kašičice morske soli.

Punjenje:

  • 600 g mljevene junetine (masnije)
  • 1 kašika maslaca

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • 1 glavica luka

  • 1 kašika svježe mljevenog crnog papra

  • 6 žumanjaka

  • 1/2 kašike morske soli

  • 1 kašićica crvene paprike u prahu (po želji)

Način pripreme:

U tavi rastopite maslac i dodajte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i promiješajte. Posolite i pričekajte da postane prozirno. Dodajte meso i nastavite miješati najmanje 5 minuta. Dodajte par kašika vode. Sada dodajte 6 žumanjaka, papar i papriku u prahu. Energično miješajte i maknite s vatre.

Način pripreme palačinaka:

Radimo palačinke u koje ćemo umotati meso. Umutiti 8 bjelanjaka sa 2 žumanjka kao da spremate omlet. Dodati začine i paziti da smjesa bude homogena ali bez previše mjehurića. Od ove smjese napravite 5-6 velikih palačinki. Zagrijte tavu i rastopite kašiku maslaca, zatim pecite palačinke što je tanje moguće. Ostavite ih sa strane da se malo ohlade.

Smjesom od mesa napunite palačinke i preklopite stranice. Sada ih zarolajte da nadjev ne može ispasti. Stavite ih u keramičku tepsiju namazanu s malo maslaca. Dodajte malo maslaca na vrh. Pecite 10-15 minuta u pećnici na 200ºC. Poslužite tople uz jogurt.