Priznat ćemo da je "pravi burek" ukusniji i bolji, ali ako želimo pojesti nešto zdravije, prednost dajemo ovom ukusnom receptu.
Razlika u odnosu na klasičnu pitu je u tome da ćemo izbijeći jufke, odnosno tipično tijesto od brašna ćemo zamijeniti palačinkama kojeg ćemo sami napraviti od jaja i badema.
Sastojci:
Omotači (palačinke)
-
8 bjelanjaka srednje veličine
-
2 žumanjka
-
1 kašika bademovog brašna
-
1/2 kašičice muškatnog oraščića
-
1/2 kašičice mljevenog bijelog papra
-
1/2 kašičice morske soli.
Punjenje:
- 600 g mljevene junetine (masnije)
-
1 kašika maslaca
-
2 kašike maslinovog ulja
-
1 glavica luka
-
1 kašika svježe mljevenog crnog papra
-
6 žumanjaka
-
1/2 kašike morske soli
-
1 kašićica crvene paprike u prahu (po želji)
Način pripreme:
U tavi rastopite maslac i dodajte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i promiješajte. Posolite i pričekajte da postane prozirno. Dodajte meso i nastavite miješati najmanje 5 minuta. Dodajte par kašika vode. Sada dodajte 6 žumanjaka, papar i papriku u prahu. Energično miješajte i maknite s vatre.
Način pripreme palačinaka:
Radimo palačinke u koje ćemo umotati meso. Umutiti 8 bjelanjaka sa 2 žumanjka kao da spremate omlet. Dodati začine i paziti da smjesa bude homogena ali bez previše mjehurića. Od ove smjese napravite 5-6 velikih palačinki. Zagrijte tavu i rastopite kašiku maslaca, zatim pecite palačinke što je tanje moguće. Ostavite ih sa strane da se malo ohlade.
Smjesom od mesa napunite palačinke i preklopite stranice. Sada ih zarolajte da nadjev ne može ispasti. Stavite ih u keramičku tepsiju namazanu s malo maslaca. Dodajte malo maslaca na vrh. Pecite 10-15 minuta u pećnici na 200ºC. Poslužite tople uz jogurt.