Probali ste razne ćuftete i mesne okruglice, ali riblje sigurno niste. Idealna riba za ovo je losos, a uz to je bogat omega-3 masnim kiselinama i preko 50 posto kalorijske vrijednosti dolazi iz zdravih masti pa će vas čuvati sitim i zdravim. Osim toga, priprema je jednostavna i brza.
Potrebni sastojci:
-
400g svježeg lososa
-
150g bademovog brašna
-
dva jaja
-
tri kašike majoneze
-
jedna šaka svježeg peršina
-
kašičica mljevenog bijelog luka
-
sol i biber po želji
Način pripreme:
U tavi rastopite malo maslaca i na srednje-jakoj vatri sa svih strana pržite losos tako da mu ne dozvolite da se uhvati korica.
Nakon 10 minuta, skinite sa tave i odmah ga prebacite u dublju zdjelu za smjesu i viljuškarom ga istinite. Kožica se ne koristi. Dodajte bademovo brašno, jaja, majonez i isjeckani peršun zatim sve zamijesite dok ne dobijete strukturu koja se može oblikovati u loptice ili male burgere.
Tako oblikovane ćufte stavite nježno na zagrijanu tavu sa malo maslinovog ulja i okrećite ih svakih 1 minutu. Tako pecite 5-6 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i ne porumene. Uz ćuftete servirajte salatu od dostupnog povrća, a savršeno se uklapa majoneza ili tartar sos.