Želite spremiti obrok koji obiluje željezom? Isprobajte ražnjiće od teleće jetre
Teleće iznutrice, posebice jetra, su savršen obrok za anemiju. Željezo, kalijum, kalcijum, samo su neki od vrijednih nutrijenata zbog kojih iznutrice trebaju biti sastavni dio vaše prehrane.
Zato danas predlažemo slijedeći recept:
Sastojci:
-
600 grama teleće jetre
-
1 kašika mljevenog bijelog luka
-
1 kašika tucane paprike
-
2 kašike mljevenog kima
-
2 kašike maslinovog ulja
-
1 kašika morske soli
-
1/2 kašike mljevenog crnog papra
-
3 kašike sirćeta
-
2 grančice svježeg peršuna
- čili papričica po želji
Način pripreme:
Teleću jetru narežite na trakice (ili na komade veličine po želji). Listove peršuna odvojite od peteljki. List peršuna sitno nasjeckajte i ostavite sa strane za posluživanje. Stabljike peršuna sitno nasjeckajte i stavite sa strane za marinadu.
U srednjoj posudi za miješanje pomiješajte jetru, čili, bijeli luk, papriku, kumin, ulje, so, biber, sirće i stabljike peršuna. Pustite jetricu da se marinira oko 30 minuta.
Stavite komade jetre na metalne ili bambusove ražnjiće. Zagrijte grill tavu na jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Jetrice pecite tri do četiri minute sa svake strane. Pazite da jetrica ne budu prepečena i neka bude malo ružičasta iznutra. Poslužite vruće s nasjeckanim peršunovim listom.