Analize i nova istraživanja otkrili mogu li mahunarke poboljšati zdravlje srca
Prehrana igra ključnu ulogu u zdravlju. Opće je poznato da ishrana s visokom količinom šećera, soli i masti povećava rizik od lošijih zdravstvenih ishoda.
S druge strane, uravnotežena prehrana bogate svježim voćem i povrćem vjerovatno smanjuje rizik od određenih stanja. Autori nedavne recenzije u časopisu Advances In Nutrition željeli su razumjeti kako mahunarke, koje uključuju grah, grašak i leću, utječu na zdravlje srca.
Konkretno su se fokusirali na rizik od kardiovaskularnih bolesti (CVD) i smrtnost od KVB-a, odnosno koronarne srčane bolesti, infarkta miokarda i moždanog udara. Također su istraživali konzumiranje mahunarki u odnosu na dijabetes, hipertenziju i gojaznost.
Zašto mahunarke?
Mahunarke su bogate vlaknima, proteinima i mikronutrijentima, ali sadrže vrlo malo masti i šećera. Zbog toga, kako objašnjavaju autori trenutne studije, Američko udruženje za srce, Kanadsko-kardiovaskularno društvo i Evropsko društvo za kardiologiju potiču način prehrane koji naglašava unos mahunarki za smanjenje holesterola, snižavanje krvnog pritiska i regulaciju dijabetesa.
Prehrambene poteškoće
Jedan od glavnih problema s kojim se naučnici susreću prilikom ispitivanja prehrane i zdravlja je zbunjujuće stanje. Naprimjer, ako neko jede više mahunarki od prosjeka, općenito može pojesti i više povrća. Suprotno tome, neko ko pojede malo mahunarki, ukupno može pojesti manje voća i povrća.