Konzumirajte ga češće
29

Benefiti tamne čokolade: Slatkiš koji je saveznik u borbi protiv nekoliko zdravstvenih stanja

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako ste ljubitelji čokolade, ali ipak želite da vam je fokus na zdravijoj ishrani, tamna čokolada je bolji izbor nego druge vrste ovog popularnog slatkiša. Zapravo, tamna čokolada mogla bi imati brojne zdravstvene prednosti za vaš organizam.
Naime, profesor genetske epidemiologije na King's Collegeu u Londonu Tim Spector tvrdi da bi vaš omiljeni slatkiš mogao imati velike koristi za vaše zdravlje, ali pod uvjetom da sadrži više od 70 posto čvrste tvari kakaovca.

Tajna leži u polifenolima - spojevima koje se nalaze u čokoladi s visokim udjelom kakaovca koje pomažu smanjiti upalu što bi potencijalno moglo spriječiti stanja poput demencije, artritisa i dijabetesa.

"Samo zrno kakaovca je prepuno polifenola koji se povećavaju procesom fermentacije. Tako da su ti polifenoli stvarno zdravi za nas i daju nam puno prednosti prilikom konzumiranja čokolade", rekao je.

Tamna čokolada također povećava unos vlakana što je ključno jer ogromnih 90 posto ljudi ne unosi preporučenih 30 grama vlakana dnevno. Tvrdi da povećanje unosa vlakana za pet grama svaki dan može značajno sniziti krvni pritisak.

"Također, ima vlakana, a normalna porcija tamne čokolade ima dvostruko više od ekvivalentne kriške hljeba od cjelovitih žitarica u pogledu vlakana. Dakle, čokolada je sjajna stvar za poslasticu na kraju dana", objasnio je.

Kakao je bogat izvor polifenola kao što su flavanoli koji djeluju kao gorivo za vaše crijevne mikrobe, pospješujući rast korisnih crijevnih bakterija i smanjujući broj patogenih ili loših bakterija. Jedno je istraživanje pokazalo da ukupni sadržaj polifenola u kakaovom prahu premašuje onaj u acai bobicama, borovnicama i naru.

Ipak, neke čokoladice sadržavat će emulgatore pa je najbolje provjeriti etiketu i odabrati one čokoladice s najvećim postotokom u kojem možete uživati ​​kako biste smanjili sadržaj šećera i maksimizirali sadržaj polifenola i vlakana.