Zdravlje
0

Deset vrsta hrane koja je loša za vašu kožu

Klix.ba
Način na koji se hranite uveliko utječe na zdravlje vaše kože. Ukoliko je želite održavati zdravom, potrebno je da znate 10 vrsta hrane koja ima negativan utjecaj na kožu.

Hrana koja remeti balans vode u organizmu

Dehidracija izaziva odumiranje kože. Naboranost je također rezultat manjka vlage u koži. Dehidracija i akne su međusobno povezani, jer odumiranje kože i mrtve ćelije kože dovode do pojave akni.

Pretjerana konzumacija soli

Pretjerano uzimanje soli zadržava dodatne količine tekućine u tijelu, što dovodi do otoka i napuhanog izgleda kože. Tekstura kože se također remeti pretjeranim uzimanjem soli. Stona sol, usoljena hrana, kiseli krastavci, konzervirana hrana, grickalice i slični proizvodi su izvori soli za vaše tijelo.

Pretjerano unošenje kofeina

Kofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju kortizola u tijelu i ubrzava proces starenja čineći kožu tanjom. Ovo dovodi do dehidracije kože i njenog boranja. Kofein je diuretik koji povećava rizik od dehidracije, tako da je potrebno obratiti pažnju na količinu koja se unosi. Isto važi za čajeve i čokoladu.

Alkohol

Alkohol također izaziva dehidraciju, dovodi do vazodilatacije koja rezultira povećanim gubitkom vode preko kože. Alkohol je faktor koji doprinosi psorijazi.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom

Ovakva hrana uzrokuje drastične oscilacije sećera u krvi. Ovo dovodi do povećanog lučenja inzulina, pojačane diobe ćelija kože i agregacije mrtvih ćelija, što dovodi do akni.

Pretjerano konzumiranje šećera

Ovdje se ne misli samo na obični šećer, nego i na slatkiše i med.

Gazirani napici

Gazirani napici su noćna mora za kožu. Oni su pravi "zlikovci" za kožu.

Prerađena hrana

Prerađena hrana, konzervirano i zaslađeno voće i sokovi imaju malo vlakana, zbog čega se povećava glikemijski indeks. Prerađene namirnice sadrže velike količine soli. Kao nusprodukt obrade, takva hrana gubi korisne sastojke, koji su važni za zdravlje kože.

Slobodni radikali

Slobodni radikali negativno utječu na strukturu kože uništavajući kolagen i elastin, vlakna koja čuvaju strukturu kože. Oni nanose štetu i na ćelijskom nivou utjecajem na strukturu DNK.

Crveno meso

Konzumiranje crvenog mesa, posebno onog s masnoćom, može dovesti do upalnih procesa. To se dešava zbog zasićenih masti koje se nalaze u mesu.

Pržena hrana

Prženje hrane dovodi do oksidacije masnih kiselina i destrukcije vitamina E i omega-3 masti prisutnih u uljima i mastima. Trans-masne kiseline podstiču proizvodnju slobodnih radikala pospješujući oksidacijski proces.

Pretjerano korištenje umjetnh zaslađivača, boja i ukusa

Ove hemikalije se zadržavaju u organizmu i teško ih je izbaciti. Pretjerano konzumiranje dovodi do nastanka slobodnih radikala.

Crash dijete

Crash dijete su loše za kožu, a jedan od razloga je dehidracija. Tijelo ne zadržava dovoljne količine vode zbog manjka obroka. One uzrokuju promjene u nivou šećera u krvi, a akne nisu iznenađenje.