Konzumirajte ih češće
0

Doručak uz ove tri namirnice mogao bi vam smanjiti krvni pritisak

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Veliki broj ljudi ima povišen krvni pritisak, iako toga nisu možda nisu ni svjesni. Zbog toga se on često naziva i "tihim ubojicom" jer može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara, ali i drugih bolesti. Stoga, bilo bi dobro da konzumirate hranu koja će vam pomoći kod snižavanja krvnog pritiska.
Ishrana uvijek ima veliki utjecaj na nivo našeg krvnog pritiska. Primjerice, pretjerano konzumacija soli mogla bi biti jedan od glavnih uzroka hipertenzije.

Međutim, također možete se odlučiti za hranu koja ima suprotan učinak. To uključuje jednostavan, ali ukusan obrok od tri sastojka idealan za doručak.

Kombinacija zobenih pahuljica, jogurta i bobičastog voća u zdjelici ne samo da će biti zasitno i ukusno, već može uzrokovati pad krvnog pritiska. Kako navodi Mirror, poznato je da sva tri sastojka imaju svojstva snižavanja krvnog pritiska.

Zobene pahuljice

Zob je prepuna vrste vlakana zvanih beta-glukan, za koje se pokazalo da poboljšavaju nivo krvnog pritiska. Jedna studija objavljena u Journal of Food Biochemistry 2020. godine, otkrila je da je beta-glukan djelomično odgovoran za smanjenje malondialdehida, markera oksidativnog stresa kod štakora s visokim krvnim pritiskom.

"Ovi rezultati sugerišu da sastojci prisutni u zobi mogu spriječiti visoki krvni pritisak i zaštititi zdravlje srca na druge načine. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja na ljudima", naveli su.

Jogurt

Studija iz 2021. godine, koju je proveo International Dairy Journal, pokazala je da su sudionici s visokim krvnim pritiskom koji su konzumirali više jogurta imali niži sistolički krvni pritisak i niži arterijski pritisak od onih koji nisu konzumirali jogurt. Ipak, najbolje je odabrati prirodni ili nezaslađeni jogurt zbog zdravstvenih dobrobiti.

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica i jagoda prepuno je antioksidativnih spojeva koji se nazivaju antocijanini, vrsta flavonoida. Recenzija objavljena u časopisu Nutrients 2019. godine povezuje veću konzumaciju antocijanina sa sniženim krvnim pritiskom.