Stručnjaci tvrde da postoji rizik od nadutosti želuca ukoliko redovno jedete karfiol. Konzumiranje velike količine karfiola tokom obroka moglo bi dovesti do privremenog oticanja trbuha, prema medicinskom portalu Medical News Today.
Naime, karfiol spada u red namirnica koje su izuzetno teške za varenje. Međutim, stručnjaci savjetuju da biste mogli umanjiti bol u stomaku ili nadutost ukoliko karfiol dobro skuhate.
"Nadutost je stanje kada stomak postane otečen, što se često može pojaviti nakon obroka. Ljudi koji su često naduti primijetili su da je ovo stanje povezano s konzumacijom tačno određenih namirnica. Sezonsko povrće je zdrava hrana koja sadrži mnoge esencijalne hranjive sastojke, uključujući vitamine C i K, vlakna i kalij. Međutim, ono može izazvati neke neželjene probavne simptome, uključujući i nadutost", stoji u studiji.
Također, možete biti izloženi riziku od nadutosti želuca i ako redovno jedete luk. Luk sadrži fruktane, rastvorljiva vlakna koja su također teška za probavu. Isto tako, nadutosti može biti uzrokovana konstipacijom, sindromom iritabilnog crijeva ili čak gutanjem previše zraka. Ona može biti uzrokovana i nekim ozbiljnijim stanjima, uključujući kod žena rak jajnika ili rak crijeva, prenosi Daily Express.