Obratite pažnju
30

Koji znakovi ukazuju na to da vašem tijelu nedostaje nutrijenata

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gastroenterolog Saurabh Sethi otkrio je kojih pet znakova ukazuje na to da vašem tijelu treba više nutrijenata.

Krhki i lomljivi nokti ukazuju na nedostatak proteina i gvožđa u ishrani. Nokti se prvenstveno sastoje od proteina keratina, tako da je ključno jesti proteine kako bi oni oni bili zdravi i jaki. Preporučeni dnevni unos proteina je 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine.

Titranje oka također spada u znakove koji ukazuju na nedostatak nutrijenata. U ovom slučaju je riječ o nedostatku magnezija, koji je ključan za prenošenje nervnih impulsa.

Ovo stanje je povezano sa stresom, umorom, konzumiranjem kofeina, disbalansom elektrolita, naprezanjem očiju predugim gledanjem u kompjuter, određenim lijekovima i, rjeđe, poremećajima mozga i nervnog sistema.

Pucketanje u koljenima je česta pojava, naročito kako starite. Međutim, Sethi upozorava da bi ovo moglo ukazivati na nedostatak vitamina D3 ili kalcija. Kalcij izgrađuje i održava kosti jakim, dok vitamin D pomaže tijelu u apsorbiranju iz namirnica kao što su mlijeko, sardine i lisnato povrće.

Preuranjena pojava sijede kose (prije 20. godine) može ukazivati na nedostatak vitamina B12, koji je ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i transport kisika u folikul dlake.

Lako nastajanje modrica isto tako može biti znak problema s manjkom nutrijenata - u ovom slučaju s nedostatkom vitamina C, koji je odgovoran za stvaranje kolagena, kao i s nedostatkom vitamina K1, koji pomaže u zgrušavanju krvi.

Vezani članci