Uvrstite je u ishranu
15

Konzumacija ove namirnice samo jednom sedmično može poboljšati zdravlje srca

Piše: N. C.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kako naučnici i zdravstveni stručnjaci sve više diskreditiraju ultra-prerađenu hranu, mnogi svjesno smanjuju upotrebu industrijski izmijenjenih sastojaka.

Istraživači na TH Chan School of Public Health Univerziteta Harvard otkrili su da ako dovoljno često jedete šaku orašastih plodova, to može poboljšati zdravlje vašeg srca.

Prema studiji objavljenoj u Journal of the American College of Cardiology, ljudi koji su jeli orašaste plodove pet puta sedmično imali su značajne kardiovaskularne dobitke.

Studija je analizirala podatke prikupljene od više od 210.000 Amerikanaca – konkretno, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika – kako bi se uporedili efekti konzumiranja orašastih plodova na zdravlje srca. Uzorak učesnika pao je u dobi od 25 do 55 godina kada su njihovi zdravstveni detalji prvi put prijavljeni i nisu imali srčane bolesti, moždani udar itd.

Tokom 32-godišnjeg perioda istraživanja, istraživači su utvrdili da, u poređenju sa onima koji nikada ili skoro nikada nisu jeli orašaste plodove, pojedinci koji su jeli orašaste plodove pet puta sedmično ili više, imali su u prosjeku 14 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB) i 20 posto manji rizik od koronarne bolesti srca (CHD).