Određene namirnice mogu ubrzati starenje našeg mozga. Mnoge trgovine mješovitom robom i restorani brze hrane to čine, ali glavna stvar koju treba imati na umu je hrana koja izaziva upalne procese.
Serena Poon, certificirana nutricionistica i slavna kuharica, smatra da takva hrana ne samo da narušava fizičko zdravlje već uzrokuje i brži pad funkcije mozga.
"Neki od glavnih uzroka upale, kao što su dodani šećer, prerađeno meso i rafinirani ugljikohidrati, prilično su prisutni u standardnoj prehrani", dodaje.
Poon ističe da se pokazalo da konzumiranjem velikih količina dodanog šećera slabimo pamćenje i povećavamo rizik od demencije. Nažalost, dodani šećer se može naći gotovo posvuda: od pića i deserta do preljeva za salatu koji se prikazuje kao zdrav.
"Odlučite se za nezaslađene opcije ili nastojte sami pripremiti hranu kod kuće kako biste kontrolirali potrošnju šećera", zaključuje.