Zdravlje
6

Mršanje je samo nuspojava: Dijeta dizajnirana da uspori starenje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Razlog većine ljudi da krenu na dijetu je potreba da izgube suvišne kilograme i centimetre oko struka, no postoje dijete i načini prehrane dizajnirani da transformišu zdravlje na drugačije i trajnije načine.

Postoje dokazi da drastično "rezanje" kalorija i jedenje na određeni način pet puta dnevno zapravo usporava efekte starenja i smanjuje rizik obolijevanja od bolesti kao što su rak, srčane bolesti i dijabetes.

Dijeta nosi naziv "dijeta koja imitira post" i stručnjaci navode kako je u stanju transformisati tijelo osobe.

Peter Bowes, koji je učestvovao u studiji provedenoj za dokazivanje koristi ove dijete za Mosaic objašnjava kako je ovaj način prehrane, umjesto dijete, potrebno posmatrati kako "investiciju u budućnost". Ona navodno podstiče regenerativne procese u organizmu i poboljšava zdravlje na duže staze. Ukoliko se teorija pokaže kao tačna, dijeta snižava rizik od raka i dijabetesa, jača imunološki sistem i poboljšava kognitivne sposobnosti.

Ljudi na ovoj dijeti gube i suvišne kilograme, no to je, navode stručnjaci, ne prioritet, nego tek popratna pojava.

Dijeta je zapravo veoma jednostavna. Pet uzastopnih dana svakog mjeseca, učesnici trebaju drastično smanjiti unos kalorija, do dvije trećine prosječnog dnevnog iznosa. Prvog dana konzumiraju 1.090 kalorija (10 posto proteina, 56 posto masti, 34 posto ugljikohidrata), a od drugog do petog dana konzumiraju 725 kalorija (9 posto proteina, 44 posto masti, 47 posto ugljikohidrata). Najveći dio ugljikohidrata dolazi iz povrća.

Međutim, ova dijeta nije laka niti jednostavna. Bowes piše kako je većina učesnika studije na početku imala simptome poput glavobolje i dehidracije te iscrpljenosti, ali i poboljšanih mentalnih funkcija.

Ostalih 25 dana učesnici studije su jeli normalno, kao i inače.

Istraživači su oduvijek bili fascinirani zdravstvenim prednostima koje se povezuju s povremenim postom.

Studija je trajala tri mjeseca, a Valter Longo, profesor gerontologije i biologije, direktor USC Longevity Instituta, smatra kako bi se benefiti ovakvog režima mogli dobiti slijedeći program tri ili četiri puta godišnje.

Istraživači navode kako je potrebno više istraživanja, pogotovo kada je riječ o osobama koje se pridržavaju ovog programa duži period, kako bi se vidjelo na koji je njegov dugotrajni učinak na zdravlje.