Odlučili ste promijeniti svoje prehrambene navike i početi jesti zdraviju hranu. Možda ste prekinuli konzumaciju šećera i odustali od crvenog mesa, možda ste počeli jesti više salata, možda ste usvojili hranu bez pšenice ili bez mlijeka, možda ste čak prihvatili vegansku ishranu ili strogi režim niskog unosa ugljikohidrata, ali bez obzira na prirodu vaše velike, zdrave promjene, ipak može doći do zdravstvenih problema koji su primarno vezani za konstipaciju.
Postoje tri ključna razloga zašto imate zatvor iako ste počeli konzumirati zdrave namirnice.
Vašoj dijeti fale rastvorljiva vlakna
Mnogi popularni režimi ishrane kao što su bezglutenska dijeta, paleo i planovi ishrane bez šećera znatno smanjuju konzumaciju proizvoda od pšenice, a neki uključuju i reduciranje konzumacije korjenastog voća i povrća. Ova hrana, koja je bogata rastvorljivim vlakanima, često se zamjenjuje alternativama s nižom koncentracijom ugljikohidrata, kao što su bobičasto voće i orasi koji su bogati slabije rastvorljivim vlaknima čija konzumacija dovodi do zatvora.
Rastvorljiva vlakna mogu zadržati vodu, a samim tim omekšati želučani sadržaj i omogućiti mu lakši put kroz crijeva. Nerastvorljiva vlakna koja preovladavaju u bobičastom voću i orasima, s druge strane, ne zadržavaju vodu i samim tim je stolici teži put kroz crijeva.
Vaša dijeta sadrži nisku koncentraciju masti
Kada ljudi prave promjene u ishrani koje se ogledaju u odustajanju od mlijeka, prestanku uzimanja jaja, redukciji unosa bjelančevina te usvajanju ishrane zasnovane uglavnom na povrću, to proporcionalno dovodi do ekstremno smanjenog unosa masti. Međutim, ono što možda ne znate jeste da masti imaju jednu od ključnih uloga u podsticanju probave.
Ne unosite dovoljno ugljikohidrata
Neki od restriktivnijih režima ishrane imaju prilično tvrdokoran pristup hrani koja sadrži nešto više od minimalne količine prirodnih šećera. U taj red namirnica spadaju mlijeko ili jogurt, voće kao što su banane, mango ili lubenica, suho voće poput grožđa, pa čak i određeno povrće poput mrkve i repe.
Međutim, mnogi prirodni šećeri sadržani u takvim namirnicama, kao što su laktoza u mliječnim namirnicama, fruktoza u voću i sorbitol u suhim plodovima mogu imati blago laksativno dejstvo u našem gastrointestinalnom traktu taloženjem veće koncentracije vode.