Pa zašto ne biste uzgajali neke sjajne zamjene kod kuće na kuhinjskom pultu ili prozorskoj dasci, bez obzira na godišnje doba ili vremenske prilike? Riječ je o klicama koje mogu biti divan dodatak našem jelovniku, a uz to se vrlo lako uzgajaju. Tako ćemo tačno znati u čemu uživamo.
Klice imaju visoku nutritivnu vrijednost i pune su aminokiselina, vitamina, minerala, elemenata u tragovima, hlorofila i omega 3 masnih kiselina biljnog porijekla. Kada sjeme proklija, potrebno im je puno energije da preraste u biljku. Sadrže sve što je našem tijelu potrebno, u vrlo svarljivom obliku.
Vrijedi napomenuti da samo pola šoljice klica sadrži šest puta više vitamina C nego šest šoljica soka od narandže. Na primjer, klice rotkvice sadrže 39 puta više vitamina od zrelih rotkvica, a klice kupusa sadrže 10 puta više kalcija od krompira.
Možete ostavit da klija grah, leće, slanutak, soju, grašak, lucernu, brokulu, rotkvice, repu, luk, suncokret, sjemenke bundeve, pšenicu, ječam, raž, heljdu, lan, piskavicu i susam. Međutim, ne koristimo klice povrća poput paradajza i krompira, jer su otrovne. Prije nego što odaberete vrstu sjemena koje će niknuti, važno je znati da je sjemenkama potrebno različito vrijeme da se namače i da imaju različite okuse.
Za pripremu klica vrlo je važno odabrati neobrađeno, zdravo i nedezinficirano sjeme. Najbolje je kupiti one koje su namijenjene nicanju, ali je naravno još bolje uzgajati ih sami kod kuće. U pravilu, što su sjemenke veće, to ih duže treba namakati. Inače, ako kupujemo klice, sva uputstva i smjernice obično se nalaze na ambalaži.