Šest vrsta namirnica koje su vam potrebne za dug i zdrav život

Biljna dijeta mogla bi biti tajni recept za duži život - to je savjet dr. Luigija Fontane u njegovoj novoj knjizi, koja predstavlja naučno potkrijepljen plan za jedenje više biljnih obroka za jačanje zdravlja i dugovječnost.
"Zdrava dugovječnost znači da svoje tijelo napajate pravim nutrijentima kako biste aktivirali popravku ćelija i zdravlje crijeva", rekao je Fontana, direktor programa istraživanja zdrave dugovječnosti na Univerzitetu u Sydneyju.
Knjiga "Plant Power: Essential Plant Food Guide to Enrich Your Health" temelji se na Fontaninim prethodnim istraživanjima, koja su otkrila da dugovječnost pokreću dva ključna faktora: putevi koji osjete nutrijente i mikrobiom crijeva.
"Prava hrana, zasnovana na pretežno biljnoj prehrani, aktivira mehanizme koji usporavaju starenje, smanjuju upalu i poboljšavaju metabolizam. Drugo, bez dovoljno biljne hrane bogate vlaknima, korisne crijevne bakterije odumiru, slabeći imunitet i povećavajući rizik od bolesti", objasnio je.
Kako bi izgradili zdravu, prvenstveno biljnu ishranu bogatu vlaknima koja podržava dugovječnost, predlaže fokusiranje na šest ključnih grupa hrane.
Na prvom mjestu su minimalno obrađene cjelovite žitarice poput smeđe riže, pšenice i ječma. Oni su bogati vlaknima i pružaju zdravstvene prednosti poput smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.
Slijede mahunarke poput graha, slanutka i leće. Prirodno s malim udjelom masti i bez kolesterola, osiguravaju vlakna, proteine i antioksidanse, podržavajući zdravlje srca, probave i kostiju.
Trebali biste ishrani dodati i orašaste plodove poput badema, indijskih oraha i pistacija. Oni nisu samo bogate zdravim mastima, već nude i nekoliko esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamin E, magnezij i selen, koji svi doprinose ukupnom zdravlju i vitalnosti.
Zatim razmislite o dodavanju sjemenki u svoju ishranu, kao što su susam, suncokret i chia. One mogu povećati vaš unos proteina, vlakana, minerala i masti zdravih za srce. Mnogi su također prepuni mangana, koji se bori protiv slobodnih radikala i štiti vaše ćelije od oksidativnog oštećenja.
Kada je riječ o zdravim mastima, nezasićene opcije kao što su ekstra djevičansko maslinovo ulje i avokado su ključne. Oni mogu poboljšati nivo holesterola u krvi, ublažiti upalu i stabilizovati srčane ritmove, između ostalih uloga.
Ne zaboravite da zaokružite svoju ishranu voćem i povrćem, posebno onim sa niskim glikemijskim indeksom, kao što su jabuke, narandže, brokule i paradajz. Ove namirnice se sporo probavljaju, pomažu u kontroli težine, kontroli šećera u krvi i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.