U ovim namirnicama krije se tajna dugovječnosti, među njima i crno vino
Područja u kojima su najdugovječniji ljudi su Sardinija u Italiji, Okinawa u Japanu, Ikarija u Grčkoj, Nicoya na Costa Rici i Loma Linda u Californiji. Svako od ovih područja ima različite kulture, pa samim tim i hranu, no neke namirnice su nam svima zajedničke.
Evo i koje su to:
Avokado
Stanovnici Loma Linde u Kaliforniji služe se uglavnom vegeterijanskim načinom prehrane, a najtraženija namirnica je avokado. On je izuzetno koristan u snižavanju holesterola, smanjuje rizik od pretilosti i dijabetisa tipa 2, a bogat je i kalijem čak 30 posto više od banana.
Grah
Grah je osnovna namirnica u svim plavim zonama. Sadrži velike količine vlakana, antioksidanasa i drugih hranjivih tvari koje pomažu u borbi protiv bolesti. Takozvani crnooki grah dio je svakodnevne prehrane Ikarijanaca u Grčkoj, ali i na Costa Rici, a utvrđeno je kako je on djelotvoran u sprečavanju raka, smanjenju rizika od srčanih bolesti te liječenju dijabetisa.
Bijeli luk
Na području Okinawe u Japanu redovno se konzumira bijeli luk. Sudeći po National Geographicu, on je jedan od "najmoćnijih lijekova prirode" koji je povezan sa smanjenjem rizika od određenih bolesti koje se obično javljaju u starijim godinama.
Krompir
Krompir je osnovna namirinica za stanovnike Ikarije u Grčkoj, dok se onaj ljubičasti redovno konzumira i u Japanu. Ljubičasti krompir sadrži antocijanine koji pomažu u prevenciji bolesti. Također, bogat je vitaminina A, B6 i C te kalijom i drugim vlaknima.
Iako mnogi tvrde kako krompir nije zdrav zbog velikog nivoa ugljikohidrata, Ikarijanci vjeruju kako oni zapravo pomažu u spriječavanju dijabetisa te u održavanju niskog krvnog pritiska.
Maslinovo ulje
Ikarijanci svakodnevno koriste maslinovo ulje. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima poduži popis dokazanih zdravstvenih prednosti, zbog čega se mnogi ljudi na Mediteranu gdje se maslinovo ulje naširoko koristi, nalaze među nekima od najzdravijih ljudi na svijetu, tvrdi časopis Nutrients. Ono pomaže u snižavanju krvnog pritiska, kontroli tjelesne težine te smanjuje rizik od određenih karcinoma.
Losos
Losos i druge masnije ribe najčešći su izbor u Loma Lindi, čak i među onima koji su vegeterijanci. On sadrži visok postotak omega-3 masnih kiselina koje dokazano pomažu zdravlju srca, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti te pomažu pri smanjenju hroničnih upala.
Paradajz
Stanovnici Sardinije obožavaju paradajz i koriste ga u većini svojih jela. On je bogat likopenom, koji je antioksidans poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Također, prednost mu je i što snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i moždanog udara te poboljšava zdravlje srca.
Vino
Ova namirnica sigurno će mnoge razveseliti, a u većini regija sa najdugovječnijim stanovnicima svakodnevno se na stolu može naći čaša crnog vina kao dio zdrave prehrane. Prema službenim podacima plavih regija, mnogo ljudi tamo pije do dvije čaše dnevno, a Sardinci piju posebno vino Cannonau wine. Naravno, pri konzumiranju alkohola, ključna je umjerenost.