Tvrde stručnjaci
20

Vegetarijanci i vegani imaju manji rizik od srčanih bolesti, ali veći od moždanog udara

E. Lj.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vegetarijanski i veganski način ishrane smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali povećava rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija koja je provedena u Velikoj Britaniji.

Rezultati istraživanja u sklopu kojeg su naučnici tokom 18 godina proučavali 48.000 osoba objavljeni su u časopisu British Medical Journal. Studija je analizirala podatke iz EPIC-Oxford istraživanja, dugogodišnjeg naučnog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem.

Polovina sudionika ovog istraživanja, registrovana u periodu između 1993. i 2001. godine, bili s mesojedi, nešto više od 16.000 ljudi bili su bili su vegetarijanci ili vegani, a 7.500 peskatarijanci, odnosno ljudi koji su jeli ribu. O prehrambrenim navikama govorili su kada su se pridružili studiji i ponovo 2010. godine. Za potrebe ove studije naučnici su u obzir uzeli njihove zdravstvene anamneze, pušenje i tjelesnu aktivnost.

Rezultati istraživanja pokazali su da peskatarijanaci imaju 13 posto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na osobe koje su jele meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 posto niži rizik. No, u isto vrijeme vegetarijanci i vegani imali su 20 posto viši rizik od moždanog udara.

Naučnici smatraju da je razlog nizak nivo vitamina B12, no naglašavaju da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna dalja istraživanja.

Frankie Phillips iz Udruženja dijetetičara Velike Britanije poručuje da je ovo opservacijska, a ne uzročno-posljedična studija te naglašava važnost raznolike ishrane.

"Poruka svima je da je razumno imati dobro isplaniranu ishranu i jesti raznoliku hranu", rekao je Phillips.