Niz zdravstvenih problema
0

Zašto se poslije jela nikada ne biste trebali tuširati toplom vodom

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Tuširanje toplom vodom odmah nakon jela može se činiti kao odličan način opuštanja, ali to može ometati prirodni proces probave u vašem organizmu. Osim toga, može vam prouzrokovati neke zdravstvene probleme.
Kako prenosi Mirror.uk, trebali biste pričekati najmanje 30 minuta nakon jela prije nego što se odlučite tuširati toplom vodom.

Preusmjerava protok krvi

Nakon jela, vaše tijelo prebacuje fokus na probavu, što zahtijeva povećan protok krvi u želucu i crijevima. Krv dostavlja kisik i hranjive tvari potrebne vašim probavnim organima za učinkovitu razgradnju hrane. Što je više krvi usmjereno u želudac, vaš probavni sistem radi bolje.

Međutim, kada se tuširate vrućom vodom, toplina uzrokuje širenje krvnih žila, naročito u blizini kože. To izaziva vazodilataciju (proces širenja krvnih žila), koja privlači više krvi na površinu vašeg tijela kako bi se ono ohladilo.

To može smanjiti količinu krvi dostupnu za probavu, preusmjeravajući resurse dalje od želuca i crijeva. Kao rezultat toga, vaš probavni sistem možda neće funkcionisati tako učinkovito, što dovodi do sporije razgradnje hrane. Zbog ove preraspodjele krvi možete se osjećati tromo ili pretjerano puni, jer se želudac bori s probavom bez dovoljno krvi.

Usporava probavu

Osim što preusmjerava krv iz želuca, opuštajući učinak tople vode također može usporiti probavu. Kada je vaše tijelo izloženo toplini, ono opušta mišiće, uključujući one u probavnom traktu. To može smanjiti brzinu kojom se hrana obrađuje, potencijalno uzrokujući odgođeno pražnjenje želuca.

Tu se kao posljedica može javiti i nadutost jer kako hrana duže ostaje u želucu, jer se mogu nakupiti plinovi, uzrokujući neugodan osjećaj punoće ili natečenosti. Također, mogli biste osjetiti simptome poput žgaravice ako se želučana kiselina vrati u jednjak zbog odgođene probave.

Rizik od vrtoglavice ili mučnine

Tuširanje toplom vodu mogu izazvati privremeni pad krvnog pritiska. Toplina od tuširanja širi krvne žile, dopuštajući krvi da se nakuplja u koži, smanjujući ukupni krvni pritisak. Nakon jela vaše tijelo već usmjerava više krvi u želudac za probavu, tako da dodatna potražnja za krvlju za hlađenje kože može stvoriti manjak krvi na drugim mjestima, uključujući i mozak.

To može uzrokovati vrtoglavicu, posebno ako brzo ustanete ili se naglo pomjerite pod tušem. Također, može doći i do mučnine jer vaše tijelo već naporno radi na probavi hrane i regulisanju temperature.