Nevjerovatan fundus

Zavirite u Vojno-historijski muzej u Beču: Mjesto originalnih predmeta Sarajevskog atentata

Automobil u kojem je Franz Ferdinand bio u trenutku ubistva (Foto: Klix.ba)
Automobil u kojem je Franz Ferdinand bio u trenutku ubistva (Foto: Klix.ba)
...
Autor: Benjamin Redžić
28.06.2024. u 18:14

Vojno-historijski muzej u Beču ima fundus s 1,2 miliona predmeta, a značajan dio tog fundusa odnosi se na historiju Bosne i Hercegovine pod Austrougarskim carstvom.

Ovaj muzej s kvalitativno i kvantitativno impresivnom građom je među najvažnijim vojno-historijskim muzejima u svijetu. Predstavlja spoj vojne i ratne historije, tehnologije, nauke, umjetnosti i arhitekture.

Taj spoj, u kojem je muzejski obrađen period od 17. do 20. stoljeća, nalazi se u arhitektonskom remek-djelu Arsenal kojeg čini čak 31 zgrada. Riječ je o vojnom kompleksu iz sredine 19. stoljeća, a koji je jedna od najstarijih muzejskih građevina u Beču. Kompleks je projektovao danski arhitekta Theophil Hansen, izgrađen je od 177 miliona cigli, a nalazi se u blizini impozantnog dvorca Belvedere.

U Vojno-historijskom muzeju su skoro svi predmeti originalni, a portal Klix.ba je bio među njegovim brojnim posjetiteljima. Posjeta započinje odjeljkom posvećenim 17. stoljeću koje je obilježeno s dva sukoba. Jedan je sukob katolika i protestanata u Tridesetogodišnjem ratu, a drugi je borba evropskog Zapada i Osmanskog carstva.

Dio osmanskog šatora i pečat sultana Mustafe II

U odjeljku 17. stoljeća izloženi su oružje i oprema austrijske carske vojske, kao i zaplijenjeno oružje, oprema, odjeća, zastave i drugi predmeti osmanske vojske. Među tim zaplijenjenim predmetima je dio osmanskog šatora i pečat sultana Mustafe II kao trofej vojske Austrijskog carstva iz bitke kod Sente 1697. godine.

Odjeljak je dobrim dijelom posvećen austrijskom vojskovođi Eugenu Savojskom koji je u pohodu 1697. zapalio Sarajevo. Između ostalog, moguće je vidjeti prsni oklop i maršalski štap Savojskog.

"Beogradski top"

Odjeljak 18. stoljeća je organizovan tako da se posjetitelji kreću u smjeru kazaljki na satu. U ovom dijelu Muzeja su osmanski plemićki šator, za kojeg se pretpostavlja da se koristio za audijenciju velikog vezira Damada Ali-paše koji je 1716. ubijen kod Petrovaradina, te "beogradski top". Za Muzej su ovo izuzetno značajni predmeti.

Osmanski šator za koji se pretpostavlja da se koristio za audijenciju velikog vezira Damada Ali-paše (Foto: Klix.ba)
Osmanski šator za koji se pretpostavlja da se koristio za audijenciju velikog vezira Damada Ali-paše (Foto: Klix.ba)

Centralna postavka odjeljka je kružna vitrina sa sedam porculanskih vojničkih figura marija-terezijanske vojske iz sredine 18. stoljeća.

Primjerci Bečkog kongresa

Vrijeme od kraja 18. do sredine 19. stoljeća je, između ostalog, obilježeno ratovima Austrijskog carstva i Francuske te Bečkim kongresom. Shodno tome, izloženi su francuski ratni balon "L'Intrepide", koji je zaplijenjen u bici kod Wurzberga 1796., te dvocijevni francuski top. Nisu izostali ni predmeti s Bečkog kongresa na kojem su utvrđene nove granice na političkoj karti Evrope.

Dvorana maršala Radetzkog

Dvorana austrijskog maršala Josepha Radetzkog je odjeljak Vojno-historijskog muzeja koji se odnosi na period od sredine do druge polovine 19. stoljeća. Prikazani su njegova odora, pokrivač za glavu, odličja, pokloni, ormarić za planove i drugo.

Okupacija Bosne, Sarajevski atentat i Prvi svjetski rat

Tu je i odjeljak posvećen austrougarskoj okupaciji Bosne 1878. godine. Na samom ulasku u odjeljak nalaze se predmeti iz okupacije koju je predvodio general Josip Filipović. Iznad vitrine u kojoj su Filipovićevi predmeti istaknuta je karta Bosne i Hercegovine.

Vojna uniforma i oprema te oružje generala Filipovića (Foto: Klix.ba)
Vojna uniforma i oprema te oružje generala Filipovića (Foto: Klix.ba)

U Vojno-historijskom muzeju u Beču su originalna vojna odora koju je austrougarski prijestolonasljednik Franz Ferdinand nosio u trenutku atentata na njega u Sarajevu 28. juna 1914., originalni automobil u kojem su prijestolonasljednik i njegova supruga Sophija bili u trenutku atentata, kao i originalno oružje koje su koristili atentatori. Na odori austrougarskog prijestolonasljednika i dalje su vidljivi tragovi krvi i rupe od metaka. Osim toga, izložen je i bosanski divan na kojem je Ferdinand preminuo.

Vojna odora koju je Franz Ferdinand nosio u trenutku kada je ubijen (Foto: Klix.ba)
Vojna odora koju je Franz Ferdinand nosio u trenutku kada je ubijen (Foto: Klix.ba)

Dio fundusa su i brojni predmeti iz Prvog svjetskog rata, među kojima su oni sa balkanskog ratišta. Muzej ima i značajnu građu posvećenu Drugom svjetskom ratu i vremenu poslije ovog rata.

Portal Klix.ba zahvaljuje Vojno-historijskom muzeju u Beču i Gradu Beču na gostoprimstvu i saradnji.

28