Ukusan ljetni ručak koji se sprema 30 minuta
Tokom vrelih ljetnih dana poželjno je provesti što manje vremena kuhajući. Saša Vukić preporučio je brz ljetni ručak koji se priprema samo pola sata.
Tokom vrelih ljetnih dana poželjno je provesti što manje vremena kuhajući. Saša Vukić preporučio je brz ljetni ručak koji se priprema samo pola sata.
Sataraš je jedno od najukusnijih povrtnih jela koje možete pripremiti u vrelim ljetnim danima. Može se pripremiti kao prilog, predjelo, ali i glavno jelo. Većina ljudi sataraš pravi samo od povrća pa je ovo jelo idealno i za one koji preferiraju vegetarijansku ishranu.
Uvoz voća i povrća u Bosnu i Hercegovinu povećan je u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prošle godine, a najviše smo uvozili krompir, paradajz, banane, limun i jabuku. S druge strane, ukupnu vrijednost izvoza drži tek nekoliko domaćih proizvoda.
Idealno jelo u vrelim ljetnim danima su njoke u sosu od povrća. Njoke nisu isto što i pužići, školjkice, špagete i druga italijanska pasta, jer one se za razliku od ostalih prave od krompira i brašna, dodate li tome i sos od povrća, imate ručak koji je ukusan i zdrav, a koji se priprema brzo i lako.
Preliminarni rezultati istraživanja koji su predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu u Baltimoreu pokazali su da su milioni smrtnih slučajeva uzrokovani nedovoljnom konzumacijom voća i povrća.
Australka Laleh Mohmedi smislila je originalnan način da uvjeri svog trogodišnjeg sina da jede zdrave namirnice. Likove iz njegovih omiljenih animiranih filmova oblikovala je na tanjiru i zauvijek riješila problem izbjegavanja povrća, prenosi Bright Side.
Ekološka radna grupa (EWG) svake godine objavljuje listu namirnica koje sadrže najviše pesticida, a ove godine prva tri mjesta na listi zauzimaju jagode, špinat i kelj.
Uvrštavanje u bebin jelovnik raznovrsnog voća i povrća te drugih vrsta hrane na samom početku je ključ za bolji kvalitet ishrane kasnije tokom života, prenosi Health24.
Tjestenina s povrćem i pilećim filetima jedno je od najukusnijih, ali i jela koja se najbrže mogu spremiti. Svi zaposleni koji preferiraju da se hrane kući, na brz način mogu pripremiti ovo ukusno jelo.
Iako je u društvu uvriježeno mišljenje da konzervirano i zamrznuto voće i povrće ne može biti zdravo kao ono svježe, najnovija istraživanja negiraju tu tezu i govore kako je potpuno svejedno da li jedemo svježe ili zamrznute namirnice, piše Health24.