Ova dva začina "tope stomak", uvrstite ih u svoju ishranu
Začini su sastavni dio kulinarske tradicije širom svijeta, dodajući okus, aromu i boju raznim jelima.
Začini su sastavni dio kulinarske tradicije širom svijeta, dodajući okus, aromu i boju raznim jelima.
Američka nutricionistica Kimberly Booker otkrila je koja dva začina mogu pomoći pri borbi sa salom na stomaku, ali i pomoći pri hroničnoj upali.
Ukoliko želite potaknuti rad vašeg metabolizma i skinuti višak masnih naslaga sa stomaka, u svoju svakodnevnu ishranu trebali biste uvrstiti više začina, a što manje soli.
Uz samo malo začina, vaša jela mogu dobiti novu dimenziju okusa i mirisa. Međutim, to nisu ključni razlozi zašto ih trebate ubaciti u svoju prehranu. Začini poput cimeta ubrzat će procese u vašem ogranizmu i na taj način ćete lakše probaviti hranu.
Brojna istraživanja su pokazala da konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih tvari u organizmu.
Začini svakom jelu daju poseban okus i popravljaju sveukupni dojam. Osim što obogaćuju okus hrane, određeni začini mogu značajno unaprijediti vaše zdravlje.
Začini imaju duži vijek trajanja od većine namirnica u kuhinji, zbog toga mnogi ljudi zaborave na njihov rok trajanja. Međutim, taj rok nije jedino na što biste trebali obratiti pažnju.
Dva nova istraživanja Američkog društva za prehranu (ASN) utvrdila su da konzumiranje začina i njihovo uključivanje u prehranu donosi brojne koristi za zdravlje, od pozitivnih protuupalnih dejstava do smanjenja krvnog pritiska i snižavanja holesterola.
Iako možda niste umjetnici u kuhinji možete jednostavno postati pravi majstor. Recept za to je pravilna upotreba začina, a nekoliko savjeta vam je potrebno da usvojite ukoliko želite maksimalan učinak.
Postoji veliki broj začina koji ima značajne koristi za naše zdravlje, ali rijetko koji ima toliko pozitivnih svojstava kao đumbir. Za razliku od drugih popularnih dodataka u ishrani, đumbir je ukusan.