Nakon mjesec dana
85

Kako je umjetna inteligencija gotovo istrijebila govor mržnje čitatelja na Klixu

Klix.ba
Prije nepunih mjesec dana najavili smo uvođenje umjetne inteligencije za dodatnu kontrolu govora mržnje u komentarima čitatelja na portalu Klix.ba. Rezultati su impresivni.
Najposjećeniji i najinovativniji portal u Bosni i Hercegovini Klix.ba može se pohvaliti da je među prvim medijima u Evropi na pravi način iskoristio prednosti umjetne inteligencije riješivši gotovo u potpunosti govor mržnje u komentarima čitatelja na našim vijestima.

Naša dugogodišnja borba sa govorom mržnje uz pomoć administratora i raznih tehničkih filtera nije bila dovoljna da se u potpunosti riješi ovaj problem zbog velike posjećenosti portala i velikog broja komentara čitatelja kao i tehničkih ograničenja.

Stoga, uz pomoć umjetne inteligencije koja s nevjerovatnom preciznošću prepoznaje govor mržnje uspjeli smo staviti tačku na ovaj problem. Iako pojedini čitatelji još uvijek uspijevaju "prevariti" umjetnu inteligenciju i provući poneki komentar s govorom mržnje, broj takvih komentara je praktično neznatan u odnosu na oko 4.500 komentara koji se objave svakodnevno na našim vijestima.

Naš sistem uz pomoć umjetne inteligencije trenutno dnevno spriječi objavu oko 1.000 komentara sa govorom mržnje od nekolicine upornih korisnika, koje čitatelji uopšte ni ne vide jer se automatski brišu, odnosno uopće se ne objave.

Ukupan broj komentara i broj neobjavljenih komentara s govorom mržnje (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Ukupan broj komentara i broj neobjavljenih komentara s govorom mržnje (Ilustracija: A. L./Klix.ba)

Najčešći komentari s govorom mržnje, koji zahvaljujući umjetnoj inteligenciji uopće nisu ni objavljeni, obuhvatali su rasističke, religijske, homofobne ili seksističke izjave, kao i napade na političke protivnike, imigrante ili druge manjinske skupine, često koristeći agresivni ili uvredljivi jezik koji može poticati nasilje ili širiti netoleranciju.

Primjeri komentara s govorom mržnje koje je prepoznala umjetna inteligencija i koji nikada nisu ni objavljeni (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Primjeri komentara s govorom mržnje koje je prepoznala umjetna inteligencija i koji nikada nisu ni objavljeni (Ilustracija: A. L./Klix.ba)

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji podigli smo i razinu slobode govora ostavljajući mogućnost komentarisanja na onim temama na kojima ranije nije bilo moguće uopće dozvoliti komentare čitatelja zbog potencijalno velikog broja komentara sa govorom mržnje.

Govor mržnje i sloboda govora su kompleksne i često kontroverzne teme u kontekstu društvenih normi i zakonodavstva. Sloboda govora je temeljno pravo koje omogućuje pojedincima izražavanje svojih mišljenja i ideja bez straha od represalija ili cenzure. Ona je ključna za demokratsko društvo jer potiče raznolikost mišljenja, raspravu i napredak. Klix.ba nastavit će se i u budućnosti boriti protiv govora mržnja na svojoj platformi, ali i poticati slobodu govora i spreman je za buduće izazove.