Borba protiv korone
24

Nešić pola godine čeka na Bevandin odgovor: Gdje su potrošena 42 miliona KM?

D. Be.
Ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi nije bilo dovoljno pola godine da odgovori na zastupničko pitanje Nenada Nešića kako je Vijeće ministara BiH potrošilo 42 miliona КM namijenjena za saniranje ekonomskih šteta od pandemije koronavirusa.

Iz DNS-a je danas saopćeno da je 2. novembra 2020. godine državni parlamentarac Nenad Nešić ministra Bevandu pitao sljedeće:

"U Budžetu institucija BiH za 2020. godinu planirana su značajna sredstva za saniranje ekonomskih šteta nastalih usljed pandemije COVID-a (direktni transferi i tekuća rezerva). Molim vas da mi dostavite podatke:

  1. Кoliko je do sada realizovano sredstava sa stavke direktnih transfera i tačne iznose po korisnicima kojima su ta sredstva odobrena?

  2. Кoliko je do sada realizovano sredstava sa stavke tekuća rezerva u svrhu saniranja ekonomskih šteta te da mi navedete svakog pojedinačnog krajnjeg korisnika i iznos koji mu je odobren?

Odgovore nikada nije dobio.

"Imate Vijeće ministara koje ne dostavlja zakone, ne nabavlja vakcine i čak ne može da se probudi iz zimskog sna da bi odgovorilo na poslanička pitanja. Dok općine i entitetski budžeti grcaju, Republika Srpska se šesti put zadužila od početka godine, Vijeće ministara ima viška novca koji dijeli kako mu se prohtije. Sasvim opravdano sumnjam, čim kriju kako su trošili novac, da je on i nenamijenski i bez ikakvih kriterija razbacivan'', kaže Nešić.

On dodaje da je uputio urgenciju i da insistira na odgovoru.

''Prošle godine, kada je bila kriza, oni su budžet povećali za 30 miliona, iako su ta sredstva bila potrebnija entitetima. Ove godine budžet planiraju povećati za još 31 milion КM na tih 30, a da pri tome odbijaju da kažu kako su potrošili 42 miliona КM. U najmanju ruku se ponašaju kao da su vlada Izraela koji je ekonomski jak i koji je nabavio vakcine za kompletno stanovništvo! Takva bahatost i neodgovornost su nedopustivi jer se plaćaju ljudskim životima i oni moraju što prije da odu!'', kategoričan je Nešić.