Novo otkriće
72

Američki obavještajci upozorili na potencijalno nasilje nekoliko dana prije napada Hamasa

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka obavještajna zajednica izradila je najmanje dvije procjene djelomično temeljene na obavještajnim podacima koje je dostavio Izrael upozoravajući Bidenovu administraciju na povećani rizik za palestinsko-izraelski sukob.

Upozorenja su došla u sedmicama uoči subotnjeg velikog napada na južni Izrael, prema izvorima upoznatim s obavještajnim podacima, otkrio je CNN.

Jedno ažuriranje od 28. septembra upozorilo je, na temelju više struja obavještajnih podataka, da je grupa Hamas spremna eskalirati raketne napade preko granice. Telegram CIA-e od 5. oktobra općenito je upozorio na sve veću mogućnost nasilja od Hamasa. Zatim, 6. oktbora, dan prije napada, američki dužnosnici kružili su izvještajima iz Izraela koji su ukazivali na neobičnu aktivnost Hamasa, naznake koje su sada jasne: napad je bio neizbježan.

Nijedna od američkih procjena nije ponudila nikakve taktičke detalje ili naznake ogromnog opsega, razmjera i čiste brutalnosti operacije koju je Hamas izveo 7. oktbora kažu izvori. Nije jasno jesu li neke od ovih američkih procjena podijelile s Izraelom, koji pruža velik dio obavještajnih podataka na kojima SAD temelji svoja izvještaje.

Izrael, Gaza i Zapadna obala također su na popisu "vrućih tačaka" uključenih u obavještajne brifinge za više dužnosnike gotovo svakodnevno, rekla je osoba koja prima brifinge.

Procjene obavještajnih podataka piše obavještajna zajednica kako bi informirala kreatore politike i omogućila im donošenje odluka.

“Problem je što ništa od ovoga nije novo. To je nešto što je historijsko bila norma između Hamasa i Izraela. Mislim da se dogodilo to da su svi vidjeli ta izvještaje i rekli: 'Da, naravno. Ali znamo kako će ovo izgledati'", kazao je jedan od izvora.

No te su procjene bile dio vala upozorenja na visokoj razini koje su Bidenovoj administraciji dali i vlastita obavještajna zajednica i bliskoistočni saveznici tokom prošle godine, postavljajući pitanja o tome jesu li SAD i Izrael bili prikladno prilagođeni riziku.

"Ja ne bih došao do zaključka da obavještajna zajednica to nije pratila sa strateške razine - zapravo jesu", rekao je američki dužnosnik za CNN.

Ipak, ta strateška upozorenja nisu pomogla američkim ili izraelskim dužnosnicima u predviđanju događaja od sedmog oktvora kada je više od 1000 Hamasovih boraca prešelo preko granice u Izrael u operaciji u kojoj će biti ubijeno više od hiljadu Izraelaca.

Za većinu američkih i izraelskih dužnosnika koji su pratili obavještajne podatke, očekivalo se da će vjerovatno doći samo do još jedne runde nasilja manjeg opsega od strane Hamasa, možda neke raketne vatre koju bi izraelska Željezna kupola presrela, objasnio je jedan izvor upoznat s obavještajnim podacima.

"Da smo znali ili da znamo za predstojeći napad na saveznika, jasno bismo obavijestili tog saveznika", rekao je u petak ministar odbrane Lloyd Austin.

Visoki dužnosnici Bidenove administracije, kao i sadašnji i bivši dužnosnici obavještajne službe i dalje govore da su i dalje usredotočeni na krizu koja je u pitanju i inzistiraju da je prerano za reviziju kako je planiranje tako masovnog napada promašeno.

Više sadašnjih i bivših obavještajnih dužnosnika, kao i neki zakonodavci upoznati s američkim obavještajnim podacima, odbacili su ideju da je neuspjeh u pružanju taktičkog upozorenja o napadu odgovornost SAD-a - jer je veliki dio američkih obavještajnih izvještajaa o Gazi potjecao od Izraela u prvo mjesto.

Drugi izvor upoznat s obavještajnim podacima sažeo je stajalište SAD-a: “Ovo je promaklo Izraelu, ne nama. Imamo određenu razinu povjerenja u Shin Bet, IDF, Mossad i druge.”

New York Times je također izvijestio o postojanju nekih izvještaja te da o njima nije obaviješten predsjednik Joe Biden.

"Nije bilo informacija koje bi unaprijed upozoravale na teroristički napad", rekao je dužnosnik Bidenove administracije za CNN.