Pozitivni razgovori
37

Katar vodi pregovore o razmjeni žena i djece koje drži Hamas za one u izraelskim zatvorima

F. H.
Foto: Addameer.org
Foto: Addameer.org
Prema informacijama do kojih je došao Reuters, Katar je održao hitne pozive s predstavnicima Hamasa kako bi pokušali pregovarati o oslobađanju izraelskih žena i djece u zamjenu za oslobađanje 36 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora.

Pregovori koji su u toku, a koje Katar vodi u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama od subote navečer, kreću se pozitivno, rekao je izvor koji je o njima obaviješten. Ali nema znakova popuštanja.

Katar je u kontaktu s dužnosnicima Hamasa u Dohi i Gazi, rekao je izvor, nakon što je grupa u subotu napala Izrael iz Gaze, upadajući u gradove, ubivši više od 700 Izraelaca i pobjegavši s desetinama talaca.

Tačan broj izraelskih žena i djece kao talaca koje Hamas nudi u potencijalnoj razmjeni za 36 palestinskih žena i djece zarobljenih u izraelskim zatvorima nije poznat.

Pojedinosti o pregovorima koji se fokusiraju na oslobađanje 36 Palestinaca iz izraelskih zatvora nisu ranije objavljene.

Broj izraelskih talaca koji su držani u Gazi također ostaje nejasan, no rašireno je mišljenje da je Hamas u subotu zarobio žene, djecu, starije ljude i vojnike.

Palestinski dužnosnik, upoznat s posredničkim naporima s Hamasom i Izraelom u prošlosti, rekao je Reutersu da su Katar i Egipat bili u kontaktu s tom grupom, ali je intenzitet borbi bacio sjenu na bilo kakav potencijalni napredak.

Times of Israel je objavio kako je izraelski zvaničnik negirao da se vode bilo kakvi pregovori, uključujući i one o razmjeni zarobljenika.