Oštri protesti
78

Osveta za Hamburg? Iran zatvorio njemačke kulturne centre povezane s ambasadom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran je zatvorio jezičnu i kulturnu instituciju koju priznaje njemačka ambasada zbog "ilegalnih aktivnosti i finansijske prevare", izvijestila je u utorak novinska agencija Mizan, dok je Berlin pozvao iranskog ambasadora da izrazi protest protiv tog poteza.

Mizan je u utorak objavio fotografije snaga sigurnosti kako uklanjaju transparent Instituta za njemački jezik u Teheranu, koji je povezan s njemačkom ambasadom.

"Osim toga, bilo je izvješća o kršenjima od strane drugih centara povezanih s Njemačkom i istrage o ovom pitanju su u toku", dodao je Mizan.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova osudio je akcije protiv jezičnog instituta u izjavi, u kojoj nisu spomenute druge organizacije.

Ambasador Teherana bit će pozvan zbog incidenta, rekao je glasnogovornik, dodajući: "Pozivamo novu iransku vladu da dopusti nastavak nastave odmah."

Njemačka je u julu zabranila Islamski centar Hamburg (IZH) i njegove podružnice zbog "radikalnih ciljeva", prema ministarstvu unutarnjih poslova.

Ministarstvo je saopćilo da je IZH djelovao kao izravni predstavnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Khameneija, i nastojao dovesti do islamske revolucije u Njemačkoj.