Noćni udari
9

Satelitske snimke pokazuju posljedice napada na jedno od tri najveća ruska skladišta

F. H.
Foto: Shem
Foto: Shem
Skhemy (Sheme), projekt Radija Sloboda, objavio je satelitsku sliku koja prikazuje posljedice noćnih napada na skladište municije i vojni aerodrom u okrugu Tikhoretsk u ruskom Krasnodarskom kraju.

Satelitske snimke Sentinel-2 od 21. septembra, dostupne na platformi EO Browser i dostupne Schemes (Radio Liberty), pokazuju posljedice noćnog napada na rusko skladište streljiva – tamo još uvijek bjesni požar. Ovaj vojni objekt nalazi se sjeverno od sela Kamenny u okrugu Tikhoretsk u ruskom Krasnodarskom kraju.

Satelitski snimci također pokazuju da požar bjesni u blizini vojnog aerodroma u gradu Tikhoretsk, koji se nalazi nedaleko od skladišta municije.

Sheme su primijetile da je ovo skladište označeno na karti OpenStreetMap kao vojna jedinica br. 57229-41. Ruski otvoreni izvori navode da ova jedinica pripada logističkom centru Južnog vojnog okruga Ruske Federacije.

Studija Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Washingtona identificira ovo skladište kao 719. artiljerijsku bazu municije.

U februaru 2024. godine CSIS je izvijestio da je ova baza doživjela povećanu aktivnost i značajno proširenje tokom prošle godine. Osim toga, izvješće CSIS-a pokazalo je da je u oktobru 2023. Bijela kuća potvrdila ovu rusku bazu kao primarno mjesto za skladištenje municije koje isporučuje Sjeverna Koreja.

U noći s 20. na 21. septembra ruski mediji i kanali Telegram izvijestili su o požaru i detonaciji u blizini vojne jedinice u okrugu Tihoretsk. Vlasti su najavile evakuaciju lokalnog stanovništva iz sela u blizini požara.

Glavni štab Ukrajine potvrdio je napad na arsenal u Tihoretsku, navodeći da je uništeno više od 2000 tona municije, uključujući i zalihe iz Sjeverne Koreje. Glavni štab istakao je da je ovo skladište "jedna od tri najveće baze za skladištenje streljiva i ključni je objekt u logističkom sistemu ruske vojske".