Historijski dan
14

Velika Britanija i Evropska unija konačno postigle trgovinski sporazum za Brexit

A. B.
Boris Johnson i Ursula von der Leyen telefonski postigli sporazum, Foto: Shutterstock
Boris Johnson i Ursula von der Leyen telefonski postigli sporazum, Foto: Shutterstock
Velika Britanija i Evropska unija potpisale su historijski trgovinski sporazum za Brexit, samo sedam dana pred isteka perioda tranzicije i izlaska Velike Britanije iz jednog od najvećih trgovinskih blokova u svijetu.

S obzirom na to da Velika Britanija napušta jedinstveno tržište 31. decembra, potpisom ovog sporazuma znači da na snagu stupaju novi aranžmani koji omogućavaju trgovinu robom koja počiva na bescarinskom režimu, ali i blisku policijsku i pravosudnu saradnju.

Obavijest o postignutom sporazumu je uslijedila nakon završnog razgovora telefonom između britanskog premijera Borisa Johnsona i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

To je bio njihov peti razgovor u posljednja 24 sata.

Postignuti trgovinski sporazum sadrži 2.000 stranica i odredbe o različitim temama, od civilne nuklearne saradnje preko energetskih interkonekcija do ribolova i vazduhoplovstva.

"Sporazum je postignut. Vratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i vodama za ribolov", izjavio je neimenovani izvor iz Vlade Velike Britanije.

Dodao je da je postignutim sporazumom ispunjeno obećanje koje je javnosti dato 2016. godine kada je održan referendum za izlazak Velike Britanije iz EU.

Ovaj sporazum je opisao kao "fantastičnu vijest za porodice i kompanije u svim dijelovima Velike Britanije" te je naveo da je sa EU potpisan prvi trgovinski sporazum zasnovan na režimu bez carina.

To znači da Velika Britanija više nije vezana pravilima EU te da je zadržala svoj suverenitet.

"Znali smo da ćemo imati punu političku i ekonomsku nezavisnost 1. januara 2021. godine. Slobodno kretanje će također prestati što znači da ćemo na brodovima u dijelu voda koje pripadaju nama imati potpunu kontrolu u to ko ulazi na područje naše države. Dogovor oko Brexita je gotov i sada možemo iskoristiti fantastične mogućnosti koje su na raspolaganju nama kao nezavisnoj trgovinskoj naciji što uključuje sklapanje trgovinskih ugovora s drugim partnerima širom svijeta", dodao je vladin izvor.

Svoju sreću zbog postignutog dogovora nije krio ni premijer Velike Britanije Boris Johnson koji je na Twitteru objelodanio ovu vijest i uz fotografiju s podignutim palcima prema gore i osmijehom napisao: "Dogovor je završen".

Velika Britanija je EU napustila 31. januara ove godine, ali je ostala pod njenim pravilima sve do 31. decembra, a do tada je bilo potrebno uspostaviti navedeni dogovor kako bi se i izlaskom ove zemlje osigurali povoljniji uslovi trgovine i kretanja za obje strane.

Prema riječima izvora, sporazum je postignut u rekordnom roku i pod ekstremno teškim uslovima, te je dodao da dogovor štiti integritet unutrašnjeg tržišta Velike Britanije i poziciju Sjeverne Irske u njegovom okviru, piše The Guardian.