Greška u strategiji
12

Evropa na raskrsnici: Električni automobili posustaju, zabrana SUS motora bez pravog pokrića

A. M.
Italija je zatražila od Evropske unije da dobro razmisli da li da nastavi sa zakonom kojim će se motori s unutrašnjim sagorijevanjem zabraniti od 2035. godine, navodeći sve veću zabrinutost oko tržišta električnih automobila.
Prije nekoliko godina, Evropa je odlučila da je postalo neophodno kreirati ekološku politiku za dekarbonizaciju planete. A jedan od glavnih fokusa ove hitnosti bio je transport.

Ali, zanimljivo, u tom širokom spektru koji uključuje velike brodove, komercijalne avione i vozove, najveći zahtjevi su primijenjeni na sektor drumskog saobraćaja i, još više, na privatna vozila.

Kao rezultat toga, Evropska unija je odobrila zabranu prodaje novih automobila opremljenih motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine. Ovo je, zajedno s neospornom promjenom percepcije u društvu i kineskom invazijom električnih vozila konkurentnih u tehnologiji i cijeni, radikalno promijenilo automobilsku industriju.

Tranzicija na električne automobile posustaje

U ovoj deceniji, skoro sve marke automobila su se obavezale da napuste motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Mnogi su, naime, namjeravali to učiniti prije isteka roka. Neki nisu ni namjeravali da čekaju narednu deceniju.

Međutim, posljednjih mjeseci stvari su se počele značajno mijenjati, a sve više brendova najavljuje reviziju svojih strateških planova za prelazak na električne automobile. Vrlo jasan primjer svega ovoga je Volvo. Švedska marka je bila jedna od najvećih zagovornika prelaska na električne automobile i čak je izradila plan za potpuno napuštanje SUS motora do 2030. godine.

Međutim, Šveđani su se predomislili. Potpuna tranzicija na električnu energiju će potrajati zbog različitih situacija na različitim globalnim tržištima. Zato Volvo nastavlja da ulaže u razvoj hibridnih pogonskih agregata, jer su oni i dalje veoma popularni kod kupaca.

Drugim riječima, kraj benzinaca neće zavisiti od vladinih politika, već od kupaca. A ovi, za sada, nisu spremni za tranziciju koja je pokušana da se završi velikom brzinom.

Italija traži od Evropske unije da preispita zakon

U tom kontekstu, italijanske vlasti su zatražile da se preispita plan Evropske unije o zabrani prodaje motora s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Italijanski ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin nazvao je tu mjeru EU "apsurdnom" i zasnovanom na "ideološkoj viziji", sugerirajući da se pravila moraju prilagoditi tržišnoj stvarnosti i usporavanju evropske automobilske industrije.

Ministar industrije Adolfo Urso predložio je iznošenje srednjoročne revizije ranije nego što je zakazana. Urso je naglasio da je, usred neizvjesnosti koja pogađa njemačku automobilsku industriju, potrebno djelovati "jasno" kako bi se izbjegao kolaps evropske industrije. Prema njegovim riječima, "ideološka vizija je propala" i Evropa treba da usvoji pragmatičniji pristup.

Zakon EU zahtijeva da novi automobili koji se prodaju od 2035. godine budu bez CO2 emisije, što bi zabranilo prodaju vozila na fosilna goriva, ali ostavlja otvorena vrata sintetičkim gorivima. Međutim, vlada Giorgia Melonija zagovara postepenu tranziciju i veću slobodu država da izaberu svoje tehnologije dekarbonizacije.

Iako se ne protive električnim vozilima, italijanske vlasti vjeruju da bi ona trebala biti dio šire kombinacije pogonskih agregata.

Vladajuća koalicija, koju predvodi Matteo Salvini, planira uvesti zakon kojim će vlada opozvati ovu zabranu.

Evropa pred recesijom?

U međuvremenu, evropski proizvođači automobila kao što su Volkswagen, Renault i Stellantis suočavaju se sa sve većim poteškoćama zbog "zahlađenja" tržišta električnih vozila i konkurencije kineskih rivala.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume rekao je za Bild am Sonntag da je "torta postala manja", a broj igrača (kineskih) veći, zbog čega pati prodaja u Evropi. Volkswagen čak razmatra zatvaranje tvornica u Njemačkoj kako bi smanjio troškove.

Slično tome, Stellantis planira ukidanje radnih mjesta, dok Renault upozorava da bi se proizvođači mogli suočiti s "penalima" do 15 milijardi eura ako ne ispune klimatske ciljeve EU.

Bez obzira da li je prelazak na električne automobile pravi izbor ili ne, postaje sve jasnije da je Evropa pogriješila u svojoj strategiji. Razlog je taj što zabranu SUS motora od 2035. godine ne podržava mjerama koje bi ojačale autoindustriju, koja je donedavno bila, ne samo evropski, već svjetski lider, a sada je na putu kolapsa i nove recesije.