Za devet mjeseci
139

Golf ponovo spašava Volkswagen, prodato ih je više nego svih električnih modela zajedno

A. M.
Iako više nije vođa evropske prodaje novih automobila, Golf je i dalje najbitniji i ujedno najprodavaniji Volkswagen model s 20 posto većom prodajom ove nego prethodne godine. Golf je takođe prodavaniji nego svi električni modeli iz Wolfsburga zajedno, iako je zbog njih bio skoro linčovan.

Golf 8 je lansiran u najteže vrijeme za ovaj model. Naime, stigao je na tržište u vrijeme elektrifikacije i tržišta i marke, dok su šefovi usplahireno i bombastično najavljivali raskid s prošlošću i tranziciju na elektromobilnost.

U to vrijeme, a govorimo o kraju 2019. godine, njemački mediji su pompezno pisali kako je Golf svojevremeno spasio Volkswagen i kako je došlo vrijeme da mu se Wolfsburg oduži istom mjerom i da ga spasi od gašenja usljed najave nikad realizovanog cunamija električnih automobila. Sad oni mudri šefovi, koji su se izborili da Golf ne podlegne pritisku elektromobilnosti, trljaju bradu i "prozivaju" kolege koji vode strategiju razvoja i prodaje ID porodice s drugog krila kraja zgrade u Wolfsburgu.

Naime, Golf je jedini Volkswagen model koji je za devet mjeseci ove godine zabilježio rast prodaje od čak 20 posto. Skoro 165.000 raznih verzija Golfa registrovano je u Evropi u periodu januar - kraj septembra.

Suprotno tome, najprodavaniji električni model Volkswagen – ID.4, isporučen je u nešto manje od 46.000 primjeraka. Dakle, baterijski ID model je privukao tri i po puta manje kupaca od "pedesetogodišnjeg" veterana.

Da slika bude brutalnija, šefovi ID porodice moraju se suočiti s još jednom bolnom istinom. Koliko je Golf još uvijek magnet za kupce u Evropi, potvrđuje skromna kumulativna prodaja kompletne Volkswagenove ergele električnih ID modela ove godine, koji zajedničkim snagama nisu postigli ni približne prodajne brojke njihovog brata s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

To pojedinačno izgleda ovako: ID.3 je prodat u 40.750 primjeraka, ID.4 (45.650), ID.5 (8.000), ID.7 (16.100) i ID. Buzz (7.600). Dakle, Golf s jedne strane slavi isporučenih 164.800 jedinica, a s druge strane, kompletna ID porodica kaska s 118.100 prodatih vozila, odnosno 46.700 primjeraka manje.

Htjeli priznati ili ne, ali Golf je i dalje mjerna jedinica u Volkswagenu oko kojeg se uglavnom vrti igra. Uzalud vam trud "električari", stari lisac ponovo spašava Volkswagen, koji bi bez Golfa bio kao avion bez krila.

Vezani članci