Prati trend poskupljenja
48

Novi osnovni Volkswagen Golf s manuelnim mjenjačem u Njemačkoj košta 28.330 eura

D. B.
Volkswagen nudi osnovnu verziju svog modela Golf (2024) po cijeni od 28.330 eura za kupce u Njemačkoj, a riječ je o značajnom poskupljenju u odnosu na osnovni Golf 2019. godine, kada je cijena iznosila 19.990 eura.

Poskupljenja u svijetu automobila su evidentna, a ovaj trend nije zaobišao ni popularni Golf. Najnoviji osnovni model dolazi sa snažnijim 1,5-litarskim TSI motorom, koji razvija 116 KS, a koji je zamijenio 1,0-litarski TSI s 90 KS. Volkswagen nudi Urano sivu boju kao besplatnu opciju za osnovni model, ali i s bogatijom standardnom opremom uključujući pomoćne sisteme koji su obavezni u Evropskoj uniji, 15-inčne čelične felge i digitalni kokpit.

Ekran infotainment sistema je osjetljiv na dodir i omogućava bežično povezivanje s Android Auto i Apple CarPlay sistemima, a kupci dobijaju i navigaciju.

Također, mogu računati na jednozonski klima uređaj, LED prednja i stražnja svjetla, kao i na Keyless Start sistem.

Pomenuti motor je uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, a automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,9 sekundi i dostiže maksimalnih 203 km/h.

Uz doplatu se mogu aktivirati i dodatne funkcije poput grijača sjedišta koji su ugrađeni, no koji zahtijevaju aktivaciju. Kupce će to koštati dodatnih 640 eura, koliko košta Winter paket, a koji uključuje i funkciju grijanja upravljača.

Za one koji se ne mogu "pomiriti" sa 16-inčnim čeličnim felgama, tu je aluminijski set iste veličine dostupan po cijeni od 1.030 eura.

Ovaj novi osnovni Golf dio je osme generacije, koja je prisutna na tržištu od 2019. godine. To će vjerovatni biti i posljednji Golf s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, jer EU planira 2035. godine zabraniti proizvodnju novih automobila koji stvaraju štetne emisije.

I dok ovaj Golf donosi određene promjene, ipak se ne može nazvati faceliftom. Ipak, Volkswagen namjerava poboljšavati svoj popularni model kako bi ostao relevantan na tržištu koje se mijenja.

Manuelni mjenjač će se još zadržati, a kupci ga mogu dobiti sve do paketa opreme R-Line.